Utrolige Pogacar gjorde som Merckx: – Helt unikt det vi er vitne til

Tadej Pogacar tok seieren i dramatisk og fartsfylt Flandern rundt.

Slovenske Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) vant Flandern rundt 2023.

Pogacar er med det den første Tour de France-vinneren til å gå til topps i Flandern rundt siden Eddy Merckx i 1975.

– Det er helt unikt det vi er vitne til, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

JUBEL: Tadej Pogacar gikk til topps i årets utgave av prestisjefylte Flandern rundt. Foto: Eric Lalmand / AFP
JUBEL: Tadej Pogacar gikk til topps i årets utgave av prestisjefylte Flandern rundt. Foto: Eric Lalmand / AFP

Pogacar var naturligvis en stolt vinner.

– Jeg kan legge opp i dag og være stolt over karrieren min. Jeg kan være super-, superstolt. Det var utrolig, utrolig lagarbeid. En dag jeg aldri vil glemme, sier Pogacar i seiersintervjuet.

Til TV 2 sier Pogacar at han satset alt da han angrep Mads Pedersen:

– Det var utrolig. Vi kjørte supertidlig i dag, og det passet meg. Det var hardt fra starten, og det var det beste rittet noensinne. Om jeg vinner i dag kan jeg se tilbake på denne seieren, og slappe av resten.

– Det siste angrepet var «all in». Det er vanskelig å ta Mads Pedersen. Nøkkelmomentet var å klatre på egenhånd, men jeg klarte det. Jeg nyter øyeblikket, og lever ut drømmen, sier sloveneren til TV 2.

Høyt tempo fra start

Årets utgave ble den raskeste Flandern rundt noensinne, med en snitthastighet på drøyt 44 kilometer i timen. Og det ble satt høyt tempo fra start. Men til tross for mange forsøk, gikk det over (antall) kilometer før et ordentlig brudd ble etablert.

Dagens første varselskudd ble sendt fra Bahrain Victorious. Laget satt inn et støt, og delte feltet i to. Storfavoritt Mathieu van der Poel ble sittende i bakerste gruppe, og hans lagkamerater måtte dermed jobbe hardt for å tette luken.

Flere voldsomme fall

Etter cirka 60 kilometer skjedde dagens første fail. Danny van Poppel var den som fikk det hardeste møtet med bakken, og nederlenderen måtte sendes til sykehus.

Med drøyt 180 kiometer igjen var det på nytt uflaks for en nederlandsk rytter. Denne gang smalt Svein Erik Bystrøms lagkamerat på Intermarché - Circus - Wanty, Taco van der Hoorn, i asfalten.

Cirka 40 kilometer senere kom dagens første massevelt, da Bahrain Victorious-rytter Filip Maciejuk svingte brått inn i veibanen. Dermed gikk 30-40 ryttere i bakken, deriblant Tim Wellens, Julian Alaphilippe og Jasper Stuyven. Noen få minutter senere ble Maciejuk kastet ut av rittet. Han la senere ut en beklagelse på Twitter.

Etterhvert fikk en liten gruppe ett forsprang på nesten fem minutter. Men med rundt 100 kilometer igjen begynte hovedfeltet for alvor å sette inn jakten på utbryterne.

Til slutt dannet det seg tre grupper. Helt i front satt blant andre Tim Merlier og Jasper De Buyst.

En sterk gruppe med Matteo Trentin, Stefan Küng, Kasper Asgreen, Jonathan Narvaez, Neilson Powless, Fred Wright, Nathan Van Hooydonck, Mads Pedersen og Florian Vermeersch kom seg løs fra hovedfeltet. og med 77 kilometer senere hadde forfølgerne tatt igjen bruddet.

ANGREP: Belgiske Van Keirsbulck var en av dem som forsøkte å angripe underveis. Foto: Jan De Meuleneir / AFP
ANGREP: Belgiske Van Keirsbulck var en av dem som forsøkte å angripe underveis. Foto: Jan De Meuleneir / AFP

Seks kilometer senere ble det dramatikk med en norsk rytter i hovedrollen. Alexander Kristoff gikk hardt i bakken, sammen med blant andre Biniam Girmay og Matej Mohoric. Dermed var den største favoritten blant de norske i realiteten ute av kampen om seieren.

– Jeg likte ikke det jeg så med Kristoff. Han holdt seg til skulderen, men hvis han er oppe igjen, er det mest sannsynlig ikke kragebein. Jeg må nok dessverre si at det er over for Kristoffs del. I denne fasen i rittet er det veldig vanskelig, kommenterte TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Supertrioen samlet over Koppenberg

De siste 50 kilometerne ble et fyrverkeri. En gruppe på tolv ryttere etablerte seg i front og et fikk et godt forsprang. Bakfra kom det flere forsøk på å hente dem inn, og over Koppenberg var supertrioen Tadej Pogacar, Wout Van Aert og Mathieu Van der Poel samlet, under ett minutt bak lederne.

Like under 30 kilometer gjensto da Van der Poel overrasket de to andre, og klarte å få en luke til resten av forfølgerne. Omtrent samtidig stakk danske Mads Pedersen av fra ledergruppen.

OFFENSIV: Danske Mads Pedersen gjorde et tappert forsøk da han stakk fra ledergruppen underveis. Foto: Dirk Waem / AFP
OFFENSIV: Danske Mads Pedersen gjorde et tappert forsøk da han stakk fra ledergruppen underveis. Foto: Dirk Waem / AFP

Men Tadej Pogacar tettet kjapt luken opp til Van der Poel. Da rytterne nådde toppen av Oude Kwaremont for siste gang, 16 kilometer før mål, passerte han også Pedersen, og tok over ledelsen.

Ikke lenge etter måtte Pedersen innse at han også ble tatt igjen av Van der Poel.

Pogacar kom alene til mål – dansk tredjeplass

Pogacar, derimot, så seg aldri tilbake og stormet inn til Oudenaarde med rundt et halvt minutts forsprang på Van der Poel.

Det forspranget ga han aldri fra seg, og dermed kunne han feire seieren i årets Flandern rundt. Mathieu Van der Poel ble til slutt nummer to, mens Mads Pedersen vant en spurt om tredjeplassen.

For Alexander Kristoff sin del ble det en hard kamp for å komme seg til mål etter fallet.

– Der og da trodde jeg det var over, men jeg kom meg på sykkelen igjen. Det var ikke mange som kom seg opp igjen etter velten. De lå der hele gjengen. Jeg landet oppå mikrofonen (som brukes til å kommunisere med sportssjefen, red. anm.), og det var sykt vondt i brystkassa.

Kristoff tror han kom relativt uskadet fra fallet:

– Jeg tror ikke noe er knekt, sånn sett skal det gå fint. Det er høyrisikosport. Når det er mye på spill og tar mange sjanser.

Nordmannen gleder seg over Pogacars seier:

Jeg blir ikke sjokkert noe mer. Han er en konge fyr, og jeg unner han alt godt, sier Kristoff.