boasson thor
boasson thor

Her tror Kaggestad på seierssjanser i Tour de France

Ti etapper kan by opp til norsk seiersdans i årets Tour de France, mener sykkelkjenner Johan Kaggestad (68).

Men ikke dermed sagt at Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og kanskje Lars Petter Nordhaug følger opp det norske eventyret fra i fjor med fem etappeseirer (inkludert lagtempo) og sju dager med gul ledertrøye på norske skuldrer.

TV 2-eksperten mener det realistiske er å håpe på til sammen én etappeseier i verdens hardeste sykkelritt. Etappene som innbyr til størst norske sjanser mener Kaggestad er den 1., 3., 12. og 14.

– Realistisk å tro på suksess
Kun én gang siden Hushovd-debuten for elleve år siden har norske syklister stått ribbet tilbake i det franske treukersrittet. I 2003 ble det null og niks.

– Alt avhenger av hva de får lov til av sine respektive lag, men det er realistisk å tro at vi skal få suksess og etappeseier med minst én av våre ryttere. Jeg har nemlig lært at de fleste bekymringer ikke blir noe av, sier Johan Kaggestad til NTB.

Les også: Boonen dropper Tour de France

Hushovd under pari
Thor Hushovd: Har ikke vært i nærheten av form så langt og måtte bryte Giro d'Italia allerede på sjette etappe. Kan bli låst til å utelukkende jobbe for fjorårsvinner Cadel Evans.

Edvald Boasson Hagen: Vant Tour of Norway enkelt og er på helt rett kurs, men blir fort låst av å ha sammenlagtkjemperen Bradley Wiggins og spurtstjernen Mark Cavendish i laget.

Lars Petter Nordhaug: Er langt fra sikker på å bli tatt ut i Sky-laget og dermed få vist seg fram som den klatreeksperten han er.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug (Foto: Daniel Sannum Lauten/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug (Foto: Daniel Sannum Lauten/NTB scanpix)

Les også: Nordhaug om verdensstjernestempelet: – Nå spiller jeg i Premier League

Kaggestad mener briten Wiggins peker seg ut som den største vinnerkandidaten sammenlagt snaut halvannen måned før starten går i belgiske Liège 30. juni.

– Det er mange favoritter, men Wiggins er for meg den største. Han er en svært god temporytter og vil nyte godt av flere tempokilometer enn i fjor, i tillegg til at han hittil i år har vunnet de to etapperittene som er blitt kjørt for fullt.

Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

– Et helvete for hjelperytterne
– Det blir et helvete for hjelperytterne til Sky å kjempe på flere fronter samtidig. Suksessen til Cadel Evans i fjor var at laget var rittets mest veldresserte og jobbet kun for sin kaptein. I år kan laget bli felt av å skulle hjelpe også Philippe Gilbert og Thor Hushovd til suksess.

For annet år på rad gir Kaggestad og medforfatter Hans Petter Bakketeig ut boken «Røff guide til Tour de France», der TV 2-eksperten loser entusiastene med gjennom samtlige 2012-etapper, favorittkampen og diverse statistikk.

Edvald Boasson Hagen (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Norsk Tour de France-suksess siste elleve år:
2011: Thor Hushovd (2 + lagtempo), Edvald Boasson Hagen (2).
2010: Hushovd (1).
2009: Hushovd (1 + grønn trøye).
2008: Hushovd (1), Kurt Asle Arvesen (1).
2007: Hushovd (1).
2006: Hushovd (2).
2005: Hushovd (grønn trøye).
2004: Hushovd (1).
2003: Intet.
2002: Hushovd (1).
2001: Hushovd (lagtempo). (©NTB)

Mer innhold fra TV 2