Tour de France-overraskelse: – Jeg er bare en bondesønn fra Belgia

Yves Lampaert tok til tårene etter sensasjonell seier i Tour de France.

Se seiersintervjuet i videovinduet!

På det våte og sleipe føret i Tour de France-åpningen fosset Wout van Aert (Jumbo-Visma) inn til ledelse.

– Det er helt utrolig, det er helt rått, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad da van Aert kom i mål i København.

– Helt vanvittig, fulgte TV 2-kommentator Christian Paasche opp.

Men van Aert måtte riste på hodet da han så Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) komme til mål og ta over ledelsen på sensasjonelt vis. Belgieren kom inn fem sekunder foran van Aert.

– Kanonskrell, utbrøt Christian Paasche.

SAMMENLAGTLEDELSE: Yves Lampaert starter den andre etappen i den gule ledertrøyen. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
SAMMENLAGTLEDELSE: Yves Lampaert starter den andre etappen i den gule ledertrøyen. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

På lørdagens flate etappe starter Lampaert i den gule ledertrøyen.

– Følelsene tar overhånd. Jeg kom hit med forventninger om at topp ti ville være bra, men jeg slo alle de beste. Jeg hadde aldri forventet det. Jeg er bare en bondesønn fra Belgia, sier en rørt Lampaert.

– Det er et sjokk at Yves var raskere, men jeg må bare ta av meg hatten for ham. Jeg gikk for seieren og slo noen gode ryttere, sier Wout van Aert, som ikke ville klage på været, ifølge WielerFlits.

Edvald-grep vekker oppsikt: – Jeg har aldri sett det før!

Sammenlagtfavoritt Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) sparte ikke på kruttet og tok tredjeplassen.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Primuz Roglic (Jumbo-Visma) er henholdsvis åtte og ni sekunder bak Pogacar i sammendraget etter første etappe.

Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies), som nå er den norske rytteren med flest Tour-starter, ble beste nordmann på etappen. 35-åringen har nå deltatt i tolv utgaver, én mer enn Thor Hushovd.

Boasson-Hagen ble nummer 67, snaut minuttet bak Lampaert.

– Det var en ganske tøff tempo, mye teknisk. Jeg valgte å starte tidlig på grunn av regner, og kanskje var jeg blant de mest heldige, men det var vått, så jeg tok ingen sjanser. Da blir det ikke noe voldsomt resultat, og det er mange andre som er sterkere enn meg, men det var godt å komme i gang, sier Edvald Boasson-Hagen til TV 2.

Her tar TV 2-profilen studio på sengen

Boasson-Hagen var i mål kun drøyt sekunder foran Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), som kom på 70. plass.

– Det var vått, så det var glatt. Jeg skled litt akkurat der Christophe Laporte veltet, men jeg tok det ganske med ro i alle svingene. Egentlig hadde jeg tenkt å kjøre litt fort i dag, men jeg tok ikke noen sjanse. På en optimal dag ville jeg kanskje vært rundt 30.-40. plass, men det er ikke så mye å samle på hvis du skal risikere sår, sier Kristoff til TV 2.

Tour-stjernens brøler: – Kortslutning

Den norske Tour de France-debutanten Andreas Leknessund (DSM) kom på 73. plass, 59 sekunder bak Lampaert. Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange) fulgte på 76. plass.

– Jeg kom meg gjennom og kjørte bortimot det jeg hadde. Jeg fikk åpnet litt og kjent på beina. Jeg er ikke noe spesialist, og jeg har kun sittet på temposykkelen én gang siden i fjor. Det kjennes greit og fint ut, så jeg tror formen er helt i orden, sier Amund Grøndahl Jansen til TV 2.

Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) hadde et uhell underveis. Det endte med 113. plass, 1.16 bak Lampaert.

– Det var glatt. Jeg var selv inni gjerdet i den ene svingen da jeg skled på hjulet. Jeg slapp heldigvis å gå i asfalten. Jeg traff gjerdet og mistet kjedet, og da var egentlig løpet over etter det, sier Bystrøm til TV 2.

Sender Kompani-stikk til Skjelbæk

Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) kom på 159. plass.

Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), som var en av favorittene i forkant av etappen, fikk en blytung etappe. Sveitseren var i asfalten to ganger, men kom seg i mål.

Christophe Laporte (Jumbo-Visma) ledet på første mellomtid og skapte spenning for van Aert og favorittene, men så deiset franskmannen i bakken. Laporte var i mål 31 sekunder bak vinneren.

Dette er Tourens 2. etappe

Se andre etappe fra Roskilde til Nyborg på TV 2 og TV 2 Play lørdag fra klokken 12.00.

Relatert

Mer innhold fra TV 2