Tour de France-etappevinner tatt i doping

Den colombianske proffsyklisten Jarlinson Pantano (30) er tatt for EPO-bruk. Han er suspendert av Trek-laget i påvente av hva B-prøven viser.

Det opplyste Trek i en pressemelding mandag. Kort tid etter bekreftet Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at 30-åringen har testet positivt for EPO (bloddoping), skriver procycling.no.

Pantano vant den 15. etappen til Culoz i Tour de France i 2016.

Prøven ble tatt under en kontroll gjort utenfor konkurranse 26. februar i år. Pantano har ikke syklet siden åpningsetappen i Catalonia rundt forrige måned. Han har rett til å be om å få B-prøven analysert.

«Vi holder våre ryttere og vår stab til den høyeste etiske standard, og vi vil håndtere og kommunisere i tråd med dette etter hvert som det kommer mer informasjon», skriver Trek-laget.

– Hvis dette er en målrettet prøve tatt utenfor konkurranse, er det en fjær i hatten til det internasjonale antidopingarbeidet til Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), som ledes av Rune Andersen, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Hør Sykkelpodden med gjest Rune Andersen om antidopingarbeidet

– Hvis Pantano er skyldig, vil det være interessant å finne ut hvordan de kom frem til å målrette testingen mot ham. Det er også bra at utøvere blir tatt. Det er ikke realistisk å tro at internasjonal idrett er helt ren, sier Kaggestad.

Pantanos siste seier kom i mars i fjor. Da snøt han Vegard Stake Laengen for en etappetriumf i Catalonia rundt. Video av det kan du se nederst i saken. I to sesonger var colombianeren på lag med Sondre Holst Enger i IAM. Også Laengen var i en periode en del av stallen med Pantano.

– Det er så lenge siden, og da hadde han ikke testet positivt. Det er også veldig vanskelig å si om jeg hadde vunnet dersom han ikke var der. Så det tenker jeg ikke noe på, sier Laengen til VG om spurten han tapte for Pantano.

Ifølge Cyclingnews har antallet ryttere tatt for bloddopet EPO tatt seg opp i det siste, etter at det nesten forsvant med Lance Armstrong og hans generasjon. Colombianske Wilmar Paredes ble tatt i forrige uke, mens argentinske Daniel Zamora ble tatt i mars.

Totalt soner 17 idrettsutøvere dopingdommer for bruk av EPO. 22 soner for bruk av det beslektede dopet Cera.

– Jeg tror ikke EPO-bruk har gått av moten. Det brukes nok i stort omfang av de som doper seg, men det er blitt mer komplisert å bruke det for å unngå å bli tatt. Man må bruke mikrodoser, gjerne i kombinasjon med blodoverføringer, sier Mads Kaggestad.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2