BORTE BRA, HJEMME BEST: Tobias Foss bor til daglig i Andorra, men kommer fra Vingrom, utenfor Lillehammer. Skiene blir flittig brukt når han er hjemme på en sjelden visitt. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2
BORTE BRA, HJEMME BEST: Tobias Foss bor til daglig i Andorra, men kommer fra Vingrom, utenfor Lillehammer. Skiene blir flittig brukt når han er hjemme på en sjelden visitt. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2
Vant VM-gull, men:

Tobias Foss må vente: – Vil ikke legge opp uten å ha syklet Tour de France

HAFJELL: Giro d'Italia – ikke Tour de France – blir verdensmester Tobias Foss' store mål i 2023. Nå åpner han døren for Uno-X-retur i 2024.

– Det er godt å få litt julestemning og få gjort noen andre aktiviteter. Ingenting er som hjemme!

Tobias Foss møter TV 2 etter en to og en halv timer lang skitur i nasjonalromantiske omgivelser på Hafjell i romjula.

Den regjerende verdensmesteren på sykkel var en gang en ambisiøs ung skiskytter, men 25-åringen fikk godt betalt for karrierevalget da han i høst ble tidenes første nordmann til å vinne senior-VM på tempo i høst.

– I starten var det ganske mye oppmerksomhet, så da kunne man kanskje føle at ting hadde forandret seg. Men det roet seg og dabbet av etter hvert. Nå føler jeg at det er tilbake til det samme gamle. Og det er sånn jeg liker det, så det er helt fint, sier han.

– Det er nok viktigere for det norske publikum

VM-gullet forandrer statusen hans internt på Jumbo-Visma-laget, verdens beste sykkellag, men likefullt må han fortsette å vente på debuten i verdens største ritt: Tour de France.

– Er det viktig for deg å sykle Touren, eller er det viktigere for det norske publikum at du sykler Touren?

– Det er nok viktigere for det norske publikum per dags dato. Men jeg har ikke lyst til å legge opp uten å ha syklet Touren! Det hadde vært godt å kunne krysse den av lista og kunne si at jeg har syklet Touren når folk spør. Jeg har det fint, men jeg begynner å merke at det hadde vært fint å sykle Touren i 2024 i alle fall, sier han.

– Forklar hvorfor en verdensmester, som per definisjon er en av de beste rytterne i verden, ikke skal sykle verdens største ritt.

– Vi har som mål neste år å vinne alle treukersrittene. Og da må man fordele rytterne. Touren vil alltid være viktigst, men i år vil det være nesten like viktig for laget å vinne Giroen. Da trenger de et godt lag der også. Og så er man på et lag hvor det er 10-20 stjerner. Nivået er skyhøyt på alle sammen. Og da må man bare finne sin plass utover i sesongen. Det er helt fint for meg å sykle Giroen.

I RUTE: Foss har fått trent godt i oppkjøringen til sesongen, og har unngått sykdom og skader. Tre-fire skiturer har han også fått tid til mens han har vært hjemme på ferie. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2
I RUTE: Foss har fått trent godt i oppkjøringen til sesongen, og har unngått sykdom og skader. Tre-fire skiturer har han også fått tid til mens han har vært hjemme på ferie. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2

Åpen for nye eventyr

I Giroen, hvor han ble nummer ni sammenlagt i 2021, skal han agere som hjelperytter for den olympiske tempomesteren Primoz Roglic. For Jumbo-Visma vil Touren handle om å forsvare den gule trøya til Jonas Vingegaard.

Legg til ryttere som Wout van Aert, Dylan van Baarle, Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman og Rohan Dennis, så forstår man at det er trangt om plassen på Tour-laget til Jumbo-Visma.

Foss går inn i sitt siste kontraktsår med det nederlandske storlaget, og er klar på at han vil lytte til hva andre lag kan tilby utover våren og sommeren.

– På den ene siden er jeg åpen for å bli værende her, og på den andre siden er jeg interessert i å høre hva mulighetene er og hvilke lag som kunne vært interessert. Så får man se hva man ender opp med og hvordan det ser ut etter hvert. Veie litt for og imot. Men jeg trives veldig godt hvor jeg er nå, forklarer han.

Fristet av Uno-X

Foss kom til det nederlandske laget før 2020-sesongen, og syklet før den tid for Uno-X.

Da var Uno-X «bare» et lag på nivå tre uten reelle ambisjoner om å sykle Tour de France. Ståa er en litt annen nå. Laget er et såkalt ProTeam (nivå to), og alt tyder på at det norske laget blir å se i Tour de France til sommeren.

– Frister det å sykle for et norsk lag igjen på sikt?

– Ja, absolutt. Det hade vært kult.

– Holder du døra på gløtt for Uno-X?

– Ja. Jeg har et godt forhold til alle på det laget. Vi får se hva det blir til til sommeren, når man begynner å prate med lag. Det er et veldig fint lag. Og det å kunne være med på reisen til et norsk ProTeam-lag, som eventuelt vil bli WorldTour, hadde vært veldig, veldig kult. Vi får se hva tiden bringer, sier han.

Om han ikke selv blir å se på den franske landsbygda til sommeren, gleder han seg likefullt på sin gamle lagkameraters vegne.

– Jeg synes det er veldig kult at de sannsynligvis får plass. De var et bunnsolid lag allerede i 2022, og nå har de i tillegg rustet opp ytterligere med Kristoff. Da blir laget enda bedre. Jeg syklet der i to år selv og vet hvordan laget fungerer. Alt der er bunnsolid. Og det er veldig kult at de får kjøre Touren. Slik det ser ut nå, skal det mye politikk til for at de ikke får muligheten! Det er kjempekult. Jeg unner dem det, sier han.

The Italian Job

Før sykkel-fansen retter oppmerksomheten mot juli og Tour de France, kommer Giroen.

Foss fikk på mange måter sitt gjennombrudd som etapperytter i det rittet i 2021 med en 9. plass sammenlagt, men fikk en tyngre opplevelse i Italia i vår.

25-åringen bommet med høydetreningen i oppkjøringen til rittet og syklet anonymt i mål i Verona til en 54. plass. Beholdningen var to topp ti-resultater på tempo.

I mai vil han i utgangspunktet fungere som en rendyrket hjelperytter for Roglic, som har tre sammenlagtseire i Vuelta a España å vise til.

– Det er «all in» for han. Vi drar dit for å vinne. Jeg tror det blir veldig kult, og jeg tror det blir godt for meg å kjøre et treukersritt med Roglic. Å se hvordan han jobber, hvordan han gjør ting, hvordan hodet hans fungerer. Målet mitt er å være i min beste form, ta nye steg og være til god hjelp for ham, sier Foss.

Mer innhold fra TV 2