SEIRET: Ingen kunne stoppe Tadej Pogcar på den fjerde etappen av Paris-Nice. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
SEIRET: Ingen kunne stoppe Tadej Pogcar på den fjerde etappen av Paris-Nice. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Pogacar vant gigantduellen – Uno-X-rytter forsvarte klatretrøya i Frankrike

Tadej Pogacar vant prestisjeduellen mot Jonas Vingegaard i sykkelrittet Paris-Nice onsdag. Uno-X-rytter Jonas Gregaard har fortsatt klatretrøya.

Pogacar overtok sammenlagtledelsen i rittet etter å ha angrepet og distansert Vingegaard på den siste kilometeren. Til mål hadde sloveneren kun selskap av franske David Gaudu, som ble nummer to på etappen.

– Jeg var veldig nervøs hele dagen. Det var allerede veldig tøft i de flatene partiene med sidevind. Det var veldig kaotisk hele dagen, sa Pogacar.

– På den siste stigningen gjorde laget mitt en kjempejobb med å gi meg det best mulige utgangspunktet. Beina mine var gode, og til slutt måtte jeg gå «all in», fortsatte han.

Vingegaard og Pogacar har kjempet innbitt om sammenlagtseieren i Tour de France de to siste årene. Pogacar vant rittet i 2021, mens Vingegaard tok en bejublet dansk seier i fjorårets utgave.

I årets Paris-Nice møttes de to gigantene til en skikkelig duell for første gang denne sesongen, og onsdag barket de sammen i stigningen som avsluttet den 165 kilometer lange fjerde etappen fra Saint-Armand-Montrond til La loge des Gardes.

Vingegaard prøvde seg

Vingegaard angrep først da rundt fire kilometer gjensto til mål. Pogacar var da alene om å klare å henge på. Da dansken innså at angrepet var nøytralisert av hans argeste rival, roet han tempoet ned. Dermed kom flere ryttere opp, og franske David Gaudu kontret umiddelbart.

Gaudu ble så innhentet da Pogacar angrep mot slutten. Vingegaard fikk det fryktelig tungt mot slutten og tapte nesten minuttet til Pogacar.

– Da Jonas angrep første gang, trodde jeg han følte seg kjempebra. Derfor våget jeg ikke kontre umiddelbart, sa Pogacar.

Uno-X-rytterne var ikke med i seierskampen på onsdagens etappe, men det ble likevel en god dag for det norske laget. Med god hjelp av lagkamerat Anders Skaarseth forsvarte nemlig Jonas Gregaard sin klatretrøye.

Gregaard kom seg med i dagens sjumannsbrudd sammen med lagkamerat Skaarseth. Det ga ham muligheten til å plukke poeng på de to første stigningene på etappen. Det gjorde han også.

Dermed kan Gregaard også torsdag iføre seg den prikkete trøya.

Usikker på forhånd

I forkant av onsdagens etappe var samtidig ikke Uno-X-dansken spesielt optimistisk med tanke på å forsvare den gjeve trøya.

– Jeg skulle ønske jeg kunne komme av gårde i bruddet, men det blir vanskelig. Det kommer til å bli en stressende dag med mye sidevind, og jeg tror det blir umulig å komme i utbruddet, sa Gregaard.

– Det er superfint å ha en trøye i et stort ritt som dette. Det er en stor opplevelse. Hvis jeg ikke klarer å komme meg i utbruddet og mister trøya til etappevinneren, vil jeg prøve å vinne den tilbake igjen i løpet av de neste dagene, fortsatte han.

Den planen kan han foreløpig skrote.

(©NTB)

Relatert

Mer innhold fra TV 2