Moren satte foten ned. Så snudde det for Tour-lederen

Jonas Vingegaard (25) vant aldri noe som ung gutt, forteller foreldrene. I tenårene ønsket han å gi seg med syklingen, men da fikk han ultimatum.

– Tårene trillet nedover kinnene. Jeg var rett og slett så glad.

Karina Rasmussen mener det er vanskelig å beskrive følelsene etter at sønnen Jonas Vingegaard vant sin første etappe og tok over den gule ledertrøyen i Tour de France opp på ellevte etappe.

– Det er totalt fett, sier pappa Claus Vingegaard.

Dansk TV 2 møter foreldrene til Tour de France-lederen i bunnen av stigningen til Alpe d'Huez, hvor sirkuset skal opp på tolvte etappe.

– Det er totalt surrealistisk å oppleve dette, for han har kjempet, kjempet og kjempet for dette i alle årene han har syklet. Så lyktes han endelig. Det er helt vilt. Helt vilt, sier pappa Claus.

Se deler av intervjuet i videovinduet!

Ingen barnestjerne

Å se for seg sønnen i sykkelsportens gjeveste tekstil virket utenkelig.

– Selv om han aldri vant noe som gutterytter, kunne han likevel komme helt til topps, sier Claus Vingegaard.

– Som gutterytter vant han aldri noe. Aldri. Hvis han var heldig, tok han poeng. Han var aldri på podiet. Det er litt vilt, forteller han.

Sammendrag: Tour de France 11. etappe

Mamma Karina minnes én gang at Vingegaard fikk nok av å sykle.

– Da hadde han fått en eller annen skade, og det begynte å gå litt dårlig. Han skulle gå på sykkellinjen i Ikast, men to måneder før han skulle starte, ville han ikke sykle mer, forteller Vingegaards mor.

Da satte hun ned foten.

– Jeg sa han måtte det, og han skulle ikke gå på sykkellinjen uten å sykle. Det kommer ikke til å skje, sa jeg. Da måtte han heller gå i tiendeklase på den lokale folkeskolen. «Du sykler så lenge du går på den skolen». Så snudde det for ham det året (i Ikast), forteller Karina.

– Det er den eneste gangen jeg har hørt at han ikke gidder, sier hun.

Sommerferier i Alpene

Pappa Claus forteller at 16 år gamle Vingegaard tok en topp ti-tid opp Alpe d'Huez under en sommerferie i Frankrike.

– Da forsto vi at dette var noe å satse litt på. Vi har ikke tvunget ham på noe tidspunkt, men vi har gjort alt for å hjelpe ham. Derfor har vi dratt på ferier til Frankrike, og vi har kjørt ham på sykkelritt, sier han.

Derfor er Alpe d'Huez blitt en spesiell topp for familie Vingegaard.

– Han kjenner fjellet som sin egen bukselomme, så jeg håper han kommer til å legge ned en innsats for å vinne. Det håpet, sier Claus.

Johaug trosset Dag Otto-råd og tok supertid opp Alpe d'Huez

– Vi har vært på ferie ved Alpe d’Huez i seks-åtte år fordi han kunne trene her i fjellene. Det er fint med både fjell og flater. Han har kjært opp veldig, veldig mange ganger, forteller han.

Karina må klype seg i armen der hun står i gul kjole for anledningen.

– Tenk at han har snakket om dette siden han var tolv år. Nå er det en realitet, sier hun i intervjuet med dansk TV 2.

Før tolvte etappe er Jonas Vingegaard 2.16 foran Romain Bardet, mens det er 2.22 ned til Tadej Pogacar på tredjeplass i sammendraget.

I fjor ble Vingegaard nummer to i sammendraget bak Pogacar.

– Vil bli brukt mot ham