TALENT: Antonio Tiberi må punge ut. Foto: MARCO BERTORELLO
TALENT: Antonio Tiberi må punge ut. Foto: MARCO BERTORELLO

Minister ønsker å kaste sykkelproff ut av landet etter kattedrap

Den italienske sykkelproffen Antonio Tiberi (21) er i hardt vær.

Tiberi fortalte i retten at han kun ønsket å teste skytekapasiteten på sitt nyinnkjøpte luftgevær. Han skal først ha siktet på et veiskilt før katten dukket opp.

– Jeg hadde ingen intensjon om å drepe dyret, jeg trodde det ikke var dødelig, sa Tiberi foran en dommer, ifølge den italienske avisen Corriere della Sera.

– Jeg innrømmer at jeg siktet på den, og til min overraskelse traff jeg faktisk, la syklisten til.

Tirsdag ettermiddag kom Trek-Segafredo med en pressemelding der laget opplyser at Tiberi er suspendert i 20 dager uten lønn som følge av dommen mot ham. Lønnen vil i stedet gå til organisasjoner som jobber for dyrs sikkerhet.

«Trek stiller seg bak dommen og fordømmer på det sterkeste den kritikkverdige handlingen som er et klart brudd på lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

Tiberi får heller ikke sykle rittene Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico og Milano-Torino.

Senere kom Tiberi med en beklagelse på sin Twitter-konto:

– Jeg vil sterkt unnskylde mine skammelige handlinger. Jeg gjorde noe utrolig dumt og uansvarlig. Jeg vil virkelig beklage til alle, skriver syklisten.

Kjæledyret tilhørte San Marinos turistminister Federico Pedini Amati.

MISFORNØYD: Federico Pedini Amati mener Tiberi fikk for liten straff. Foto: Nick Zonna / ipa-agency.net
MISFORNØYD: Federico Pedini Amati mener Tiberi fikk for liten straff. Foto: Nick Zonna / ipa-agency.net

– Katten plaget ingen. Den hadde bodd hos oss lenge, og datteren min Lucia elsket den. Du kan ikke slippe unna med en bot, har Amati uttalt.

Endring i skattereglene i San Marino har ført til at flere idrettsutøvere har flyttet til republikken de siste årene. Tiberi meldte selv flytting i mars 2022. Nå ønsker turistministeren at proffrytteren skal miste statsborgerskapet, ifølge nettstedet CyclingNews.

– Det er bra at han har innrømmet det. Men vi trenger ikke å gi disse folkene statsborgerskap, sier Amati.

Straffen for dyredrap i San Marino er 4000 euro i bot. Det tilsvarer snaut 44.000 kroner. I Italia kan et slikt lovbrudd straffes med to til fire år i fengsel.

NRK omtalte saken først i Norge.

Tiberi tok bronse på tempoen i junior-EM i 2018, mens han året etter ble juniorverdensmester i samme øvelse. Til daglig sykler italieneren for Trek-Segafredo.

(©NTB/TV 2)