Anita Yvonne Stenberg var ikke langt unna OL-medalje. Foto: Christophe Ena
Anita Yvonne Stenberg var ikke langt unna OL-medalje. Foto: Christophe Ena

Medaljen glapp helt på tampen

Anita Yvonne Stenberg (28) lå på medaljeplass før den siste øvelsen i omnium, som er banesyklistenes mangekamp, men kom til kort i poengrittet og ble nummer fem.

Jennifer Valente fra USA vant foran det japanske hjemmehåpet Yumi Kajihara, mens nederlandske Kristen Wild knep bronsen etter en spennende avslutning.

Stenberg tok ett poeng i den første spurten i poengrittet og to til i den siste, men det holdt ikke til mer enn femteplass. Det er likevel sensasjonelt sterkt av en utøver fra en nasjon uten en eneste velodrom.

– Dette var min beste konkurranse. Selv om bronsen glapp, er jeg utrolig fornøyd. De tre første øvelsene gikk som en drøm, og jeg prøvde å holde meg fast i den siste. Jeg gjorde alt jeg kunne og hadde det kjempegøy, sa Stenberg til Discovery.

Hun samlet 94 poeng i løpet av scratch, temporitt og utslagsritt. Bare Valente (110) og Kajihara (108) hadde flere før omnium ble avsluttet med poengritt. Det var tett kamp om bronsen. Amalie Dideriksen fra Danmark hadde 92, Wild 90, Maria Martins fra Portugal 88.

Hektet av

Stenberg skaffet seg ett poeng med fjerdeplass i den første av de innlagte spurtene, men greide ikke å henge med da flere av medaljekandidatene skaffet seg en luke til feltet og begynte å innkassere godt med poeng i de følgende spurtene.

Allerede etter tre av de åtte spurtene i poengrittet var Stenberg ute av medaljeplass. Det er åtte spurter i rittet over 80 runder, og man kan også sikre seg poeng ved å ta en runde på feltet.

Feltet samlet seg mot slutten, og Stenberg var med i den siste spurten. De to poengene hun sikret seg der gjorde at hun holdt seg foran den britiske stjernen Laura Kenny, som med poengrittets beste poengfangst (24) avanserte sju plasser til sjetteplass.

Sterk serie

Stenberg var fjerde best i scratch og temporitt og åttende best i utslagsrittet.

Banesykling fører ofte til dramatiske situasjoner, og det var en massevelt mot slutten av scratch-rittet. Stenberg var ikke involvert og var nummer fire over mål.

– Jeg satt heldigvis et trygt sted. Jeg visste at det kom til å gå sinnssykt fort i scratch. Folk var nervøse, og når man blir sliten kan man begynne å vingle. Heldigvis skjedde det bak meg, sa Stenberg til Discovery.

Hun fikk 34 poeng i den øvelsen og 34 til i temporittet. Hun lå fortsatt på 4.-plass sammenlagt, men klatret til medaljeplass ved å være den åttende siste som røk ut i utslagsrittet. Hun fikk 26 nye poeng.

Stenberg har VM-bronse fra poengrittet i fjor, men hun greide ikke å samle poeng nok i den øvelsen til å forsvare sammenlagtplasseringen. Likevel gjorde hun en oppsiktsvekkende god OL-debut.

– Jeg er stolt av at jeg klarte å heve meg til dette nivået, sa hun.

Yumi Kajihara veltet mot slutten av poengrittet, men kom seg på sykkelen igjen i tide og forsvarte sin sølvplass.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2