Landis beskylder Armstrong for doping

Fire år etter avskjeden i unåde med sykkelsporten, skal Floyd Landis (34) omsider ha innrømmet både sitt eget og flere lagkameraters omfattende dopingmisbruk i en rekke e-poster.

Lance Armstrong og Floyd Landis (Foto: MIGUEL RIOPA/AP)
Lance Armstrong og Floyd Landis (Foto: MIGUEL RIOPA/AP)

Ifølge Wall Street Journal beskylder mannen som ble fratatt Tour de France-seieren i 2006, en rekke tidligere lagkamerater og sjefer for tilsvarende juks.

Deriblant sjudobbelt Tour-mester Lance Armstrong.

- Han forklarte meg om utviklingen av EPO-testene, og hvordan det var nødvendig med blodoverføring på grunn av de nye testmetodene.

- Vi hadde lange diskusjoner om temaet på treningsturene våre. Han forklarte meg om utviklingen av EPO-testene, og hvordan det var nødvendig med blodoverføring på grunn av de nye testmetodene, skriver Landis i eposten om Lance Armstrong.

I nesten fire år har Floyd Landis funnet på utallige unnskyldninger og bortforklaringer til at tester viste skyhøye forekomster av det mannlige kjønnshormonet testosteron i kroppen hans etter den avgjørende etappen i Tour de France i 2006.

Innrømmer dopingbruk
I e-postene innrømmer for første gang Landis at han var sterkt involvert i systematisk dopingmisbruk fra 2002. Ifølge 34-åringen var det sportsdirektør Johan Bruyneel i US Postal Service som introduserte behovet for steroider, bloddoping og veksthormoner.

- Han og jeg hadde lange samtaler om det på treningsturene våre, og han forklarte også at testmetodene var blitt så utviklet at man måtte gå over fra kunstig EPO til tradisjonell blodoverføring, hevder Floyd Landis i e-postene.

Amerikaneren skal også ta for seg en spesiell situasjon fra 2003, der han oppholdt seg i lagkameratenes treningsbase i spanske Girona. Der skal to halvliterposer med blod ha blitt tappet til bruk i Tour de France senere det året.

Landis (Foto: BERNARD PAPON/AP)
Landis (Foto: BERNARD PAPON/AP)

Landis hevder at blodet ble tappet i leiligheten til Armstrong og at blodet ble oppbevart i et kjøleskap i skapet. Også tidligere lagkamerat George Hincapie blir trukket inn som medskyldig.

Hjalp lagkamerater
Landis hevder også å ha hjulpet sine tidligere lagkamerater David Zabriskie og Levi Leipheimer, som for øyeblikket leder det Tour of California, med dopingmisbruk før en tidligere utgave av det amerikanske etapperittet.

E-postene skal være sendt til amerikanske og internasjonale sykkelsjefer samt sponsorer, og de er datert mellom 30. april og 6. mai i år. Avisen hevder å ha fått verifisert at e-postene faktisk er sendt av Landis.

Forsøk på å få kommentarer direkte fra Landis har ikke lykkes avisen.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2