Andreas Leknessund, Edvald Boasson Hagen og Kristoffer Skjerping. Foto: Ole Magnus Storberget, TV 2
Andreas Leknessund, Edvald Boasson Hagen og Kristoffer Skjerping. Foto: Ole Magnus Storberget, TV 2

Hyller Andreas (19): – Største talentet i Norge noen gang

Edvald Boasson Hagen tok sin tiende NM-tittel på tempo, men ble hardt presset av arveprinsen.

Andreas Leknessund måtte nøye seg med sølv på NM-tempoen torsdag kveld, men det er bare et steg på veien mot større ting - om man skal tro ekspertisen.

– Han er kanskje det største talentet i Norge noen gang, sier Stig Kristiansen til TV 2.

– Han er en komplett type.

Den tidligere landslagssjefen er nå sportsdirektør i Uno X-laget til Leknessund.

– Nesten ubegripelig

Leknessund ble bare slått med sju sekunder av Edvald Boasson Hagen.

– Det er nesten ubegripelig. Vi visste at han kunne kjøre fort. Da vi kjørte bak han på lagtempoen tirsdag tenkte vi: «Oi, det her går fort». Han er regjerende europamester for junior. Så her snakker vi om en helt, helt spesiell type, sier Kristiansen.

– Ja, han er nok foran (der Edvald var på samme tid). Edvald var også vanvittig god som ung, men når vi ser på resultatene Andreas har fått som junior, og nå også som senior, så øyner vi kanskje det største talentet vi har hatt i Norge.

Kristiansen tror fremtiden til 19-åringen ligger i de store etapperittene.

– Han er etapperytteren vi leter etter. Jeg øyner han i den retning, men jeg vil ikke sette han i bås så tidlig, sier Kristiansen.

– Jeg er enig med Stig. Jeg tror ikke vi har sett noe lignende på 12 år - da Edvald vant NM-tempoen som førsteårssenior. Men da var ikke motstanden den samme, sier Gino van Oudenhoove, nå Boasson Hagens Dimension Data etter mange år i Team Joker.

Tok sin tiende seier

Boasson Hagen tråkket inn til seier sju sekunder foran Andreas Leknessund, mens Kristoffer Skjerping tok bronsen. Dermed har Dimension Data-proffen fortsatt et jerngrep om tempotronen i NM, men i år fikk han det tøffere enn ventet. I fjor vant Boasson Hagen suverent med godt over ett minutt.

Siden han vant for første gang i 2007, er det kun i to mesterskap det ikke har endt med Boasson-gull. Det skjedde i 2012 og 2014.

Heller ikke i årets NM greide konkurrentene å stoppe rudsbygdingen. Han satte seg på sykkelsetet som sistemann og holdt unna for tidene satt tidligere på kvelden. Med regn i luften så det en stund ut til å bli en kritisk avslutning for Boasson Hagen, men det gikk bra for gullgrossisten.

Edvald Boasson Hagen har også tre NM-gull i fellesstart. Den siste kom for to år siden. Søndag kjører han for nok en triumf.

Gulliksen suveren

Tidligere torsdag ble Line Marie Gulliksen en suveren norgesmester på kvinnenes tempo. Hitec-rytteren fra Bærum endte 30,9 sekunder foran sølvvinner Thea Thorsen, mens det skilte hele 54,4 sekunder ned til fjorårsvinner Vita Heine.

– Jeg hadde ambisjoner om podiet og et lite mål om å ta gullet. Jeg har tatt et par steg i år. Det er både jeg og de rundt meg klar over, men målsettingen var først og fremst å være med der oppe og kjempe, sa Gulliksen til procyling.no.

I juniorklassen vant Søren Werenskjold mennenes NM-tempo, mens Silje Mathisen var raskest blant kvinnene.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2