Hushovd: – Foss bør bytte lag så fort som mulig

Tobias Foss sykler på verdens beste sykkellag, men Thor Hushovd mener 25-åringen likevel bør se seg om etter en ny arbeidsgiver. «Han vet hva han snakker om», responderer Foss.

VURDERER Å FLYTTE PÅ SEG: Verdensmesterstripene på drakta gjør at Tobias Foss er en ettertraktet mann hos flere av de beste lagene i verden. Foto: Frode Hoff / TV 2
VURDERER Å FLYTTE PÅ SEG: Verdensmesterstripene på drakta gjør at Tobias Foss er en ettertraktet mann hos flere av de beste lagene i verden. Foto: Frode Hoff / TV 2

Tobias Foss var hjelperytter for Jonas Vingegaard i Paris-Nice.

I det pågående Catalonia rundt er han hjelperytter for Primoz Roglic.

I Giro d'Italia i mai er planen at han igjen skal bistå sistnevnte.

25-åringen er inne i sin fjerde sesong for det nederlandske storlaget, men nå mener Thor Hushovd at den regjerende tempoverdensmesteren bør se seg om etter et nytt lag.

– Han er på verdens kanskje beste lag. Og han er en fantastisk rytter som har vunnet VM og blitt nummer ni i Giro d’Italia. Og han har vunnet Tour de l’Avenir («ungdomens Tour de France», journ. anm.), noe som tilsier at potensialet er enormt. I Jumbo-Visma blir han nå litt låst med de andre store stjernene der. Så, ja, jeg anbefaler ham å bytte lag, sier TV 2s sykkelekspert.

Hushovd: – Han fortjener å sykle som kaptein

Foss er på utgående kontrakt og sa til TV 2 i desember at han er åpen for å bli værende, men også at han er «interessert i å høre hva mulighetene er og hvilke lag som kunne vært interessert».

TV 2 vet at en rekke WorldTour-lag er interesserte i nordmannen, og det norske profflaget Uno-X har ikke lagt skjul på at de gjerne vil hente Vingrom-gutten tilbake til laget han syklet på til og med 2019-sesongen.

– Er han for god til å være hjelperytter?

– Han har et stort potensiale. Vi har sett mange andre store talenter være hjelperytter lenge, og det kan av og til være vanskelig å da gå over til å bli en leder. Så jeg synes han så fort som mulig bør bytte lag. Han fortjener, med den kapasiteten og de resultatene han har, å sykle som kaptein, mener Hushovd.

– Hushovd har peiling på det han snakker om

Når Foss får høre hva Hushovd mener, er 25-åringen forfriskende ærlig om ståa i Jumbo-Visma.

– Hushovd har peiling på hva han snakker om, så kanskje det er noe i det. Men jeg er veldig fornøyd der jeg er. Men jeg er enig i at det kan være vanskelig å komme seg frem på et lag som dette, og jeg har jo ambisjoner på egne vegne. Nå er det jo en desidert hjelperytterrolle her, så gutten vet jo hva han snakker om, sier han.

– Er det frustrerende å være hjelperytter så ofte?

– Nei, egentlig ikke. Det som er litt kinkig er at man trives veldig godt på laget, men så vil man opp og frem selv. Så det er en balansegang. Så der må jeg gjøre en vurdering selv på om jeg er fornøyd med å være hjelperytter og kanskje, kanskje, bli så sterk at jeg blir kaptein, eller om jeg skal være litt offensiv og bytte lag. Det er en prosess som skal gjøres frem til sommeren. Så får vi se hva vi ender opp med.

Foss: – Det er mye interesse

Våren er høysesong for forhandlinger mellom lag og ryttere om nye kontrakter, men det formelle overgangsvinduet i sykkelsporten åpner først 1. august.

Foss sier han er usikker på om en beslutning vil bli tatt de neste ukene eller om han vil vente til sommeren, men legger ikke skjul på at han har mange lag å velge mellom.

– Jeg skal ikke være eplekjekk, men som verdensmester er det jo mye interesse. Det er veldig ålreit. Så fremtida mi skal bli bra uansett hva jeg ender opp med.

Merijn Zeeman er sportsdirektør på Jumbo-Visma. Han er klar på at Foss verdsettes høyt internt, men vil ikke stå i veien for nordmannen om han ønsker å flytte på seg.

– Det er alltid plass til ham på vårt lag, men det kommer selvsagt an på hva han vil og hvilke ambisjoner han har. Vi har åpenbart stor konkurranse på laget vårt, men det gjør også ryttere sterkere. Vi får se i løpet av de neste månedene hva som skjer, sier han, og fortsetter:

– Han er høyt verdsatt i laget vårt. Han har en stor motor, og han kan i tillegg kjøre bra på flatene. Så det er veldig verdifullt. Vi er veldig fornøyde med han, men vi får se. Jeg ønsker det beste for ham i fremtiden, og vi vil respektere det om han tenker at det er best å gå til et annet lag.

Mer innhold fra TV 2