Freser mot usportslige Vuelta-rivaler: – Jeg er veldig sint

Carl Fredrik Hagen ble nummer 18 etter en dramatisk etappe av Vuelta a España fredag. Dermed ligger han fortsatt som nummer åtte sammenlagt.

UNNSLAP TIDSTAP: Primoz Roglic var involvert massevelt. Da besluttet plutselig Movistar at de skulle sette opp farten, noe som har skapt sterke reaksjoner. Foto: Oscar Del Pozo
UNNSLAP TIDSTAP: Primoz Roglic var involvert massevelt. Da besluttet plutselig Movistar at de skulle sette opp farten, noe som har skapt sterke reaksjoner. Foto: Oscar Del Pozo

Franske Rémi Cavagna ble jaget av hovedfeltet på slutten, men klarte å holde avstanden ned og sikre inn til etappeseier i Toledo på den 19. etappen av rittet. Det var 24-åringens første etappeseier i en Grand Tour.

Hagen kjørte inn til 18.-plass. Dermed beholder han åttendeplassen i sammendraget og er på vei mot tidenes beste norske sammenlagtplassering i et av de tre store treukersrittene (Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España. For å klare det må han bli blant de ni beste.

Han økte også avstanden ned til britiske James Knox i sammendraget. Ned til niendeplassen er det nå ett og et halvt minutt i favør Hagen.

Lørdag venter en 190 kilometers fjelletappe før Vueltaen avsluttes søndag.

Edvald Boasson Hagen satt lenge langt foran i feltet bak, men klarte ikke å blande seg inn i kampen om en topplassering. Han til slutt nummer 44.

Kontroversielt rykk

Etappen var ikke uten dramatikk. Cirka seks mil før mål gikk det en velt, med blant andre sammenlagtleder Primoz Roglic involvert. Den situasjonen utnyttet rivalene i Movistar, med blant andre toer i sammendraget Alejandro Valverde, og satte opp farten.

De økte tempoet så det til slutt var over et minutt ned til gruppen til Roglic, men etter en stund valgte de likevel å sette ned farten igjen. Hadde de fortsatt å kjøre for full styrke videre kunne det blitt heftige diskusjoner i etterkant av etappen. Noen ryttere viste tydelig frustrasjon på grunn av Movistars valg.

Det er vanlig praksis i sykkelsporten ikke å rykke om noen i tetstriden er involvert i en velt. En Movistar-leder sa etterpå til spansk TV at de hadde planlagt å rykke før velten inntraff.

Også Hagen ble liggende bak en periode, men kom seg altså til mål på en god tid til slutt.

Forbannet leder

Episoden fikk ikke stor innvirkning i tetstriden i sammendraget. Avstanden mellom leder Roglic og toer Valverde er fortsatt to minutter og 50 sekunder.

Sportsdirektør i Jumbo-Visma, Grischa Niermann, var likevel rasende. Han var inne og møtte juryen etter episoden og var svært tydelig i et intervju vist på Eurosport like etterpå.

– Jeg er veldig sint. Vi er ikke fornøyde med oppførelsen deres. Nesten alle våre ryttere var involvert i velten, så det var ikke veldig sportslig av dem, sa han.

– Det var ikke riktig. Det var ikke pent, sa Sam Bennett etter løpet i et intervju vist på Eurosport.

(©NTB)