PÅ SIN EGEN PLANET: Tadej Pogacar fortsetter å imponere og forbløffe. Her etter seier på etappe 4 av Paris-Nice onsdag. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
PÅ SIN EGEN PLANET: Tadej Pogacar fortsetter å imponere og forbløffe. Her etter seier på etappe 4 av Paris-Nice onsdag. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

– Det er det glade vanvidd å se på ham

Etter halvkjørt ritt er sammenlagtmulighetene borte. Uno-X vedgår at nivået i Paris-Nice har blitt en «reality check».

Den første fjelltesten i Paris-Nice på onsdag ble uten norske ryttere i monitor.

Tobias Foss måtte tidlig slippe hjulet til lagkaptein Jonas Vingegaard og resten av favorittgruppa, og det samme måtte Uno-X-rytterne.

Etter halvkjørt ritt er Foss beste norske på en 11.plass, mens danske Anthon Charmig er fremste representant for Uno-X på en beskjeden 34.plass.

Det norske laget har enn så lenge klatretrøya, men har ingen resultater å vise til etter en start på rittet som har vært preget av punkteringer, uhell og svak posisjonering.

– Det er ikke helt overraskende at det kan bli sånn i det selskapet her. Laget biter fra seg der vi kan, og vi viser oss frem der vi kan, synes jeg. Men resultatlista er ikke noe å skrive hjem om, det er helt riktig, sier sportsdirektør Stig Kristiansen.

– Vi er ikke Jumbo-Visma eller UAE

– Blir det skyhøye nivået her en «reality check»?

– Ja, det blir jo det. Men det er ikke sånn at vi ikke var klar over at det kunne bli sånn når vi stilte opp her. Vi er fulle av pågangsmot og vet at vi må gripe de sjansene vi får. Og de kommer ikke hver dag på det nivået her.

Danske Charmig var lagets kort i sammendraget, men savnet etter Tobias Halland Johannessen (som har vært syk og småskadet) og Torstein Træen (som ikke deltar) blir stort, vedgår Kristiansen, når konkurrentene heter Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard.

– Det er fantastisk å se på de to og hvordan de kjører. Det er jo det glade vanvidd å se på han Pogacar! sier Kristiansen, og fortsetter:

– Det er motiverende å se. Men det er jo et stykke igjen når vår antatt beste, Halland Johannessen, er i Spania og trener i stedet. Han har vist et topp 10-nivå på WorldTouren tidligere. Vi har ikke fem som ham. Vi er ikke Jumbo-Visma eller UAE- Team Emirates. Vi er Uno-X og prøver å foredle det så godt vi kan. Men de på toppen skal ha det: De er gode!

Uno-X har hatt representanter i bruddet på samtlige etapper så langt, og lite tyder på at den strategien skal endres med det første.

– Topp 10 er nå utenfor rekkevidde, så vi går «all in» for etapper. Vi har en spurtetappe på torsdag og kommer til å fortsette med å gå i brudd. Vi blir jo nesten dyttet i brudd, så det får vi lov til! Og så har Jonas Gregaard en klatretrøye, som er gjev for oss i et sånt ritt.

– Må ta seg en god skje med «ta deg sammen»

Foss ligger fortsatt brukbart plassert i sammendraget like utenfor topp 10, men tapte nesten to minutter til Pogacar i siste bakken.

Mer overraskende var det at lagkompis og regjerende Tour de France-vinner Vingegaard tapte hele 43 sekunder til sin slovenske rival.

– Det var kaos i hele dag. Vi prøvde å sitte med Vingegaard så lenge som mulig, men det gikk styggfort i bunnen. Det er veldig kjipt å høre at han tapte tid. Jeg er sikkert ikke i min beste klatreform, og da passer kanskje ikke sånne korte og eksplosive bakker best, sa Foss etter målgang.

25-åringen sa han ikke kjente seg bra på den fjerde etappen, men tviler på at han brygger på sykdom.

– Nei, men man er alltid litt pjusk, er man ikke? Det er litt «man flu» ute og går i hele feltet, så det er bare å ta seg en god skje med «ta deg sammen» og kjøre på videre.

Mer innhold fra TV 2