Ber om utestengelse etter «hodemist»: – Fortjener å få høre det

Flere ryttere er ute med beinbrudd etter at Filip Maciejuk tok med seg halve feltet i bakken i Flandern rundt. Nå vil norske profiler ha polakken utestengt.

Både Alexander Kristoff og Søren Wærenskjold tar nå til orde for at Bahrain-Victorious-rytteren blir satt på sidelinjen i en periode. Sykkelstjernen Mathieu van der Poel er mer usikker.

Det var med drøye 140 kilometer igjen av Flandern rundt på søndag at Maciejuk forårsaket velten som har blitt en stor «snakkis».

23-åringen prøvde å avansere til fronten av feltet ved å sykle på gresset ved siden av asfalten. Det endte med at han mistet kontrollen på sykkelen, syklet rett inn i rytterne ved siden av, og flere titalls ryttere deiset i bakken.

Tim Wellens endte opp med et knust kragebein, Ben Turner brakk armen, og Peter Sagan måtte bryte. Og en rekke ryttere fikk rittet ødelagt.

Maciejuk ble kastet ut av rittet, men Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har nå startet en disiplinærsak som kan ende med en lengre utestengelse – noe som sjelden gjøres i sykkelsporten.

Wærenskjold: – Har vært i konflikt med ham tidligere

– Jeg synes det bør være karantene på sånne ting. I alle fall når det er så hodemist. Det trenger ikke være så lenge, men en måned eller to hadde vært greit. Sånne ting er helt unødvendig på et tidspunkt i rittet hvor det ikke er vits i å ta noen risiko i det hele tatt, sier Søren Wærenskjold.

U23-verdensmesteren forteller at han ikke er overrasket over at det var nettopp Maciejuk som lagde velten.

– Jeg har vært i konflikt med ham tidligere. Litt knuffing og sånt. Jeg er ikke kjempefan av måten han sykler ritt på. Så jeg føler ikke det er helt tilfeldig. Samtidig er det jo litt synd på han, men noen ganger fortjener folk å få høre det litt. Det hadde vært greit med litt mer enn bare en diskvalifikasjon og en bot, sier Uno-X-rytteren.

TV 2 prøvde tidligere denne uken å komme i kontakt med Maciejuk, men laget ville ikke gi TV 2 et intervju da

Kristoff: – Utestengelse kan være en løsning

Kristoff mener slike manøvre skjer relativt ofte i sykkelsporten, men mener det er på tide at UCI nå tar tak i det.

Sjokkmanøver: – Utrolig klønete!

– Det er et regelbrudd, så jeg mener man kan bli straffet hardere. Det skjer sånne regelbrudd konstant, men man burde kanskje slå hardere ned på det om man skal få slutt på det.

Bør han utestenges en liten periode?

Får man rødt kort i fotball mister man jo ikke bare den kampen det skjer i. Da er man ute i to-tre kamper. Så det kunne være en løsning med utestengelse i noen uker eller en måned. Da hadde konsekvensene vært litt større. Nå er han fort tilbake i neste ritt, sier 35-åringen.

Sykkelstjernen Mathieu van der Poel, som ble nummer to i det rittet, sier til TV 2 at han er mer usikker på hva straffen bør bli.

Problemet hans er at konsekvensene ble veldig store. Men samtidig er det mange som tar slike risikoer. Det er likevel ikke måten å gjøre det på, og det var veldig unødvendig på det tidspunktet av rittet.

– Vi vil statuere et eksempel

UCI-topp Peter Van Den Abeele var tidligere denne uken klar på at det internasjonale forbundet vil forsøke, som Kristoff etterlyser, å slå ned på slike hendelser.

– Vi vil statuere et eksempel. Manøveren var virkelig ikke bra. Man må aldri risikere sikkerheten til sine kolleger, sa han til belgiske Sporza, og la til:

– Videre konsekvenser kan bli et resultat. Han vil forklare seg til disiplinærkomiteen. En utestengelse og/eller bot er ikke utelukket. Vi kan ikke la dette gå.