ENDRER FOKUS: I 2023 vil Tobias Foss fokusere mer på kortere etapperitt enn de store treukersrittene. Skiturene hjemme i Lillehammer-traktene har han imidlertid ingen planer om å droppe med det første. Foto: Pål Martin Rossing/TV 2.
ENDRER FOKUS: I 2023 vil Tobias Foss fokusere mer på kortere etapperitt enn de store treukersrittene. Skiturene hjemme i Lillehammer-traktene har han imidlertid ingen planer om å droppe med det første. Foto: Pål Martin Rossing/TV 2.

– Å bli nevnt i samme åndedrag som Haaland og Ruud er veldig stort

Tobias Foss lever godt med at VM-gullet druknet litt i mengden av store norske idrettsbragder i 2022. Nå justerer han fokus før 2023-sesongen.

VM-gullet i Wollongong var like overraskende som det var imponerende.

Han ble kun den andre norske herresyklisten til å vinne en gull i seniorklassen i et verdensmesterskap, og den første på individuell tempo.

Prestasjonen resulterte i en nominasjon til «årets mannlige utøver» på Idrettsgallaen og mer oppmerksomhet fra internasjonal presse, men Foss har ikke blitt nedringt av nasjonal presse de siste månedene.

Rittkalenderen til Foss, første halvdel av 2023

  • 15.februar: Volta ao Algarve
  • 5.mars: Paris-Nice
  • 20.mars: Volta a Catalunya
  • 25.april: Tour de Romandie
  • 6.mai: Giro d'Italia

– Jeg vet ikke (om VM-gullet forsvant litt i mengden, journ.anm). Det kan godt hende. Men det synes jeg i så fall er veldig greit. Det er veldig stort å vinne gull i sykkel-VM, det er det, men det Braut Haaland gjør i Premier League, det Hovland gjør i golf, det Ruud gjør i tennis…, sier han, før han fortsetter:

– Og det er jo bare tre – jeg kunne sikkert nevnt ti utøvere til med like høy internasjonal status. Det er kjempestort. Og det å bli nevnt i samme åndedrag som de er veldig kult og veldig stort. Jeg har ikke noe imot det!

Den nye planen: – Jeg er veldig spent

Sykkelhistorien er full av eksempler på ryttere som ikke makter å leve opp til forventningene en VM-tittel fører med seg.

Fenomenet kalles «regnbuens forbannelse», med henvisning til regnbuestripene verdensmesteren får sykle med i ett år.

I forkant av 2023-sesongen virker det ikke som VM-trøyen veier tungt på skuldrene til 25-åringen. I stedet gjør han bevisste endringer for å få mer ut av et talent det har blitt snakket høyt om siden han var i tenårene.

Kort fortalt legger han sammenlagtambisjonene i de største treukersrittene (Grand Tours) litt på vent. I 2023 blir hovedfokuset å kjøre inn toppresultater i énukersritt som Paris-Nice og Volta a Catalunya.

– Det blir en litt annen tilnærming i 2023. Jeg skal kjøre flere etapperitt som er én uke lange, og generelt ha flere rittdager. Det vil bli litt mer intenst, og jeg håper det kan gjøre at nivået mitt blir enda litt høyere. Jeg vil få mer erfaring og flere ritt etter hverandre, som gjør at jeg kan evaluere og lære av tidligere ritt litt fortere, forteller han.

At ambisjonene i ritt som Giro d’Italia og Tour de France ikke forfølges i samme grad i år, betyr ikke at Grand Tour-drømmene skrapes.

– Jeg er veldig spent på hvordan denne tilnærmingen vil slå ut i år. Jeg håper at jeg kan etablere meg i enda større grad nærmere verdenstoppen i de ukelange rittene og ta det videre inn i Grand Tours i 2024.

Se reportasje: Foss må vente på Tour-debut

– Vi har kanskje forhastet oss

Feilslått høydetrening i forkant gjorde at Giro d’Italia 2022 ble en stor skuffelse. 54. plassen var et godt stykke unna å leve opp til den lovende 9. plassen han noterte seg for året i forveien.

En lignende smell i høyden i forkant av Vuelta a España noen måneder senere gjorde at han måtte se rittet fra sofaen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om Grand Tours, men jeg har kanskje hatt så stort fokus på det at jeg har mistet mange andre muligheter til å kjøre inn resultater. Det er nok en blanding av det og at jeg føler at vi kanskje starter litt i feil ende med å gå for topp fem i en Grand Tour i stedet for topp fem eller podium i ritt over en uke. Jeg føler kanskje at vi har forhastet oss litt og hoppet over noen steg. Da er det greit å gå litt tilbake og ta det steg for steg, sier han.

Justeringen har selvsagt fått sin velsignelse av trenerne i Jumbo-Visma.

Internt i det nederlandske storlaget har Foss en høy stjerne, men samtidig er han langt fra den eneste på laget som kan vise til en stor tittel på CVen.

Det er en betydelig kabal som skal legges når ryttere som Foss, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert og Rohan Dennis skal tilfredstilles, men nordmannen merker at ordene hans veier enda litt mer etter at VM-gullet ble sikret.

– Det er klart. Det gir litt mer spillerom til å komme med ønsker. Man får en litt tyngre stemme, absolutt. Men jeg er også i et lag hvor det er helt tydelig at det er lagets ambisjoner som er de viktigste. Og det er helt greit. Til syvende og sist er det laget som har siste stemme. Men i motsetning til tidligere år, får jeg kanskje litt flere ønsker oppfylt nå, sier han.

Mer innhold fra TV 2