Strides om stjernevitnet: – Veldig uklart hva han kan bidra med

Den berømte dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov vitner ikke i rettssaken mot Anders Besseberg om forsvarerne får det som de vil. Nå ønsker verken forsvarerne eller Økokrim å svare på spørsmål om russeren i eksil.

LEVER I SKJUL: Grigorij Rodtsjenkov har holdt både utseendet og addresse skjult siden han flyktet fra Russland. Foto: Helsinki Commission.
LEVER I SKJUL: Grigorij Rodtsjenkov har holdt både utseendet og addresse skjult siden han flyktet fra Russland. Foto: Helsinki Commission.

Se dokumentarserie om Besseberg-saken, «En varslet skandale», på TV 2 Play

Rodtsjenkov er varsleren bak den store dopingskandalen i Russland og sentral i Netflix-suksessen «Ikaros». 

65-åringen lever på ukjent addresse i USA, skal angivelig ha endret utseendet sitt, og har de siste årene blitt avbildet med en hette for å skjule ansiktet sitt. Alt i frykt for represalier fra hjemlandet han har rømt fra.

Rodtsjenkov var det mest oppsiktsvekkende navnet på vitnelisten til rettssaken, men Bessebergs forsvarere har ved flere anledninger tatt opp i retten at de reagerer på at aktoratet har kalt ham inn som vitne.

OSCAR-VINNER: Filmen «Ikaros» vant i 2018 Oscar for beste dokumentar. Foto: Netflix.
OSCAR-VINNER: Filmen «Ikaros» vant i 2018 Oscar for beste dokumentar. Foto: Netflix.

Ordknappe om Rodtsjenkov

Kort fortalt mener de at han ikke har relevans for saken som føres mot korrupsjonstiltalte Besseberg.

På en oppdatert vitneliste som ble sendt ut mandag, står Rodtsjenkov fortsatt oppført, men aktor vil ikke svare bekreftende på om han faktisk skal vitne.

TV 2 stilte mandag aktoratet to spørsmål:

- Står dere på at han skal vitne, og hvorfor er han et viktig vitne?

- Vil han vitne med tildekket ansikt, og hvordan er i så fall prosessen med å verifisere identiteten hans?

– Dette er spørsmål som jeg skal svare ut i retten, så derfor er det ikke naturlig å svare deg på dette nå, skriver aktor Marianne Djupesland i en epost. 

Russeren skal i så fall vitne via videolink fra USA.

Forsvarerne til Besseberg er også ordknappe.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette i media før retten har tatt stilling til spørsmålet, skriver medforsvarer Mikkel Toft Gimse.

UENIGE: Forsvarerne Christian Fredrik Bonnevie Hjort (fra venstre) og Mikkel Toft Gimse, sammen med aktor Marianne Djupesland. Foto: Gorm Kallestad/NTB.
UENIGE: Forsvarerne Christian Fredrik Bonnevie Hjort (fra venstre) og Mikkel Toft Gimse, sammen med aktor Marianne Djupesland. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

– Han skal forklare seg om relasjonen mellom Besseberg og russere

Senest fredag tok nevnte Toft Gimse opp tematikken i retten.

All den tid dopingtematikken ikke er en del av tiltalen mot Besseberg, mener de at dopingvarsleren har lite å bidra med.

– Hvilken tiltalepost er det han skal forklare seg om? spurte Toft Gimse fredag.

– Han skal ikke forklare seg om selve dopingsaken. Han skal forklare seg om opplysninger han har om relasjonen mellom Besseberg og russere i Det russiske skiskytterforbundet, svarte Djupesland. 

– Det gjelder jo forhold som ikke er i tiltalen, gjør det ikke det? kontret Toft Gimse.

– Jeg er ikke nødvendigvis enig i det. Vi har forklart dette i den skriftlige forberedelsen hva som er begrunnelsen

Dommer Vidar Toftøy-Lohne sa deretter at man ville ta stilling til dette senere, hvorpå Toft Gimse påpekte:

– Jeg overlater spørsmålet til retten. Men vårt syn er at det er veldig uklart hva kan bidra til opp mot tiltalen.

SENTRUM FOR SKANDALEN: Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i Moskva, Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko
SENTRUM FOR SKANDALEN: Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i Moskva, Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko

Reagerte på dag én: – Forstår ikke

Også forsvarer Christian B. Hjort har tidligere i saken reagert på at Rodtsjenkov er kalt inn som vitne, som en rekke medier har omtalt tidligere.

Rodtsjenkov stod for en av de mer oppsiktsvekkende historiene i den mye omtalte «Besseberg-rapporten», levert av en granskningskommisjon i 2021, hvor han hevder å ha hørt to russiske skiskytterledere diskutere hvor mye penger de hadde betalt Besseberg. Slik Rodchenkov forstod det, skulle det ha vært snakk om flere hundre tusen dollar.

Denne påstanden har aldri blitt verifisert, og hverken anklager om mottak av kontanter eller skjuling av doping er en del av tiltalen mot Besseberg.

– Det er etter vårt syn vanskelig å forstå hva han skal bidra med til å belyse tiltalen slik den nå er. Utover å forsvare seg om den opprinnelige beskyldningen om kontantbeløp, sa Hjort på rettssakens første dag.

– Vi forstår ikke hans vitnemål på annen måte enn å fortsatt skulle beskylde Besseberg for å ha mottatt kontantbeløp.

Flere vitner i rettssaken har uttrykt at Besseberg skal ha vært kritisk til Rodtsjenkov og hans avsløringer om hvor organisert dopingen var i Russland i forbindelse med lekene i Sotsji 2014. 

– Jeg satt igjen med opplevelsen av at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) kanskje ikke tok Rodtsjenkov på alvor og at Richard McLaren (mannen bak rapporten om doping i Russland, journ.anm.) ikke ble helt trodd. Det er inntrykket jeg sitter igjen med, sa tidligere president i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, forrige uke. 

Sjekk de siste sportsklippene