Stort behov for rotrenere i Norge

Norske roere kjemper fortsatt i verdenstoppen selv med minimale ressurser.

– På trenersiden må det gjøres noe. Vi har én trener på full tid. Han må ta seg av alle båter og klubber. Vi må bedre dette for å holde tritt med konkurrentene, sa Kjell Emblem, generalsekretær i Norges Roforbund i 42 år, i forbindelse med lanseringen av boken «Gull og smerte» torsdag.

– Her må vi ta tak for også å ta vare på rekrutteringen, sa Emblem.

I utlandet er det gjerne egen trener for hver båt. Den britiske åtteren har for eksempel tre trenere.

Historien om norsk roing er ført i pennen av tidligere VG-journalist Rolf Arne Odiin som har fulgt norsk rosport i flere tiår.

Gratis å trene

– Nysgjerrighet var grunnen til å skrive om det lille, litt rare forbundet som alltid har skapt vinnere. Det har det greid med sparsomme midler. Ingen har vært redde for å ta et tak. Dessuten er det gratis å trene, sier Odiin.

Når den olympiske regatta tar til i Eton om seks uker, må norske roere forsvare en suksessrik historie. Norge jakter tiende strake medalje i olympiske leker.

Moskva 1980 er ikke med i regnestykket fordi Norge boikottet OL det året. Alf og Frank Hansen ville ha vært storfavoritt der i dobbeltsculleren.

Bortsett fra ett mesterskap har Norge tatt medalje i alle VM og OL på 40 år. I det ene året gikk en norsk båt til topps i B-finalen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2