Skuffet Kasirye ble ikke trodd, utestengt i to år for dopingbruk

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har dømt vektløfteren Ruth Kasirye (35) til to års utestengelse for bruk av meldonium.

UTESTENGES: Ruth Kasirye sammen med sin advokat Morten Johnsen idet den muntlige høringen i saken mellom Antidoping Norge og Kasirye gikk i mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTESTENGES: Ruth Kasirye sammen med sin advokat Morten Johnsen idet den muntlige høringen i saken mellom Antidoping Norge og Kasirye gikk i mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kasirye har fått et fradrag på ti måneder og 16 dager for ilagt suspensjon og forsinkelser i saksbehandlingen, heter det i en melding fra Kasiryes advokatselskap, Bull & Co.

Domsutvalget festet dermed ikke lit til legens uttalelse om at Ruth Kasirye kun fikk meldonium som akutt medisinsk behandling i fem dager. Domsutvalget legger imidlertid til grunn at hun ikke tok meldonium for å jukse.

– Ruth Kasirye er skuffet over at Domsutvalget ikke trodde på legens uttalelser i denne saken. Det var enighet om at det skriftlige materialet var forbundet med stor usikkerhet, og vi hadde regnet med at legens oppklaring skulle være tilstrekkelig bevis for at Ruth Kasirye kun fikk meldonium som akutt medisinsk behandling i fem dager. I så fall skulle hun vært frifunnet, sier Kasiryes advokat, Morten Justad Johnsen i Bull & Co Advokatfirma.

– Resultatet er i det store og hele i samsvar med påstanden som Påtalenemda nedla, så vi er i og for seg tilfreds med at vi har fått medhold i våre anførsler, sier prosessfullmektig Niels Kiær i Antidoping Norge.

Vurderer anke
Kasirye er utestengt fra all konkurranse og organisert trening frem til 21. juli 2018.

– Kasirye tar dommen til etterretning og vil sammen med sin advokat vurdere om det er grunnlag for å anke innen ankefristen 21. juni, opplyser advokat Johnsen.

Kasirye testet positivt på det forbudte stoffet 25. januar i fjor. Dopingprøven ble avlagt utenfor konkurranse.

Malariasyk
Antidoping Norge la ned påstand om fire års utestengelse, dette ble senere redusert til to år.

11. mai forklarte den tildigere vektløfteren seg i en åpen høring i Domsutvalget til Idrettsforbundet. Slik forklarte hun Meldonium-funnet:

– Jeg var i Uganda i september det året. Jeg var syk, malaria med med ledd og muskelsmerter. Da fikk jeg medisiner som ble utlevert i en liten plastpose. Da var jeg ikke på samme sykehus, men det var fra en klinikk jeg fikk disse medisinene.

Kasirye var flaggbærer for Norge under OL i 2008. Hun har lagt opp som vektløfter.

(NTB / TV 2).

Mer innhold fra TV 2