Skitinget vil ha store mesterskap utenfor Oslo

Skiforbundet, som er samlet til ting på Hamar denne helgen, går inn for å arrangere store mesterskap utenfor Oslo-gryta i framtiden.

En forutsetning er selvsagt at politikerne i regjeringen og på Stortinget går inn for å søke OL til Oslo i 2022. Idrettstinget og Oslo bystyre har allerede sagt ja til en ny OL-søknad.

Det var Sør-Trøndelag skikrets som lanserte forslaget om at Norges Skiforbund skal arbeide for å få lagt neste VM i Norge til en arena utenfor Oslo. Det ble argumentert med viktigheten av å benytte de store anleggene som ligger i distriktene, og forslaget ble vedtatt.

Men det ble også understreket at det ikke bare er de nordiske grener som gjelder. Alpinistene vil også ha et ord med i laget.

– Jeg forstår at tinget er opptatt av det femte nordiske VM i Norge, men gjør litt plass til det første verdensmesterskapet i alpint også. Sørg for at det blir perspektiv på ting, sa leder av alpinkomiteen i skiforbundet, Elling Breivik. Han fikk stor applaus fra salen.

Skistyret skal i løpet av høsten ta stilling til om Norge skal søke alpin-VM i 2019 med Kvitfjell/Hafjell som arenaer for et eventuelt mesterskap.

Slår ring om landslaget

Det var en temmelig rolig første dag av skitinget lørdag, der 150 delegater fra hele Norge er samlet. Diskusjonen tok seg opp da skipolitisk dokument kom opp til behandling lørdag ettermiddag.

Visepresident Erik Røste, som etter all sannsynlighet blir valgt til ny president etter Sverre E. Seeberg søndag, la ikke skjul på at skiforbundet har ambisiøse mål for toppidretten.

– Vi har vært fantastisk flinke. Den beste måten å jobbe på fremover, for å klare målsettingen om å være best i verden, vil være at vi ivaretar den norske toppidrettsmodellen og den norske toppidrettsskolen. Det beste sportslige tilbudet skal være på landslaget. Skulle noen ha ønsker om å stå utenfor landslag, må eventuelt utøveren ta konsekvensen av det. Løperen mister fellesskapet, mister å trene med de beste utøverne, mister det beste støtteapparatet. Vi må ta vare på suksessmodellen vår. Samarbeidet med Olympiatoppen er veldig bra, og dette må videreutvikles fremover, sa Røste.

Best i verden

Avtroppende president Seeberg fulgte opp:

– I en del av våre grener, spesielt i de nordiske, er det store forventninger i hele nasjonen om at vi skal være best i verden til en hver tid. Den åpenbare suksessfaktoren bak Norges utrolige resultater i mange år, er landslagsmodellen vår. Mange uttaler seg om at andre opplegg er bedre. Det er mange eksempler på at det ikke er tilfelle, sa skipresidenten.

Erik Røste brukte også litt tid på kapitaliseringen av skiidretten. Han vil at skiforbundet tar et enda sterkere grep rundt både eierskap og rettigheter.

– Vi blir utfordret på mange områder. Flere kapitaliserer det vi holder på med. Det er idretten som utvikler anlegg, regler, utdanner TD, dommere, driver rekruttering og får utøvere opp i verdenstoppen. Vi kan gi private arrangører rett til å arrangere skirenn, men vi må stille flere krav, blant annet at vi får innsyn i avtaler og får en andel av inntektene, mener Erik Røste. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2