Skarstein forsvarte VM-gullet: – Det har vært en skikkelig tøff uke

Pararoeren Birgit Skarstein (30) utklasset konkurrentene i Linz og tok VM-gull i singlesculler for tredje år på rad.

På forhånd var hun advart av franske Nathalie Benoits sterke prestasjoner på rostadion i Østerrike, men Skarstein lot seg ikke skremme.

Den norske 30-åringen åpnet knallhardt og ledet med snaut fire sekunder etter 500 meter. Halvveis var hun over fire sekunder foran den franske toeren, og hun fortsatte å øke ledelsen.

Skarstein kom i mål på tiden 10.18,83, bare fem sekunder bak hennes egen verdensrekord. Benoit tok sølvet med 10.24,07, mens bronsevinner Moran Samuel fra Israel ble slått med ytterligere seks sekunder.

– Jeg er skikkelig lettet for at det har gått så bra. Jeg var veldig nervøs faktisk, og det har vært en ganske tøff uke, sier en tårevåt Birgit Skarstein som mistet venninnen sin, Malvik-ordfører Ingrid Aune, i en båtulykke i sommer.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at vi har kommet ut på den siden her. Vi har så utrolig fine nordmenn på tribunen her som heier, et helt fantastisk støtteapparat og fantastiske lagkamerater som jeg virkelig føler har kunnet være der for hverandre og dem har virkelig vært der for meg. Så jeg er utrolig takknemlig for, ikke bare å bli kvalifisert, men også ta gull, der er skikkelig fint, sier den ferske verdensmesteren.

Skarstein hadde venninnen med seg i tankene under mesterskapet.

– Hun skulle være med meg til Paralympics neste år, være med som heiagjeng og ha ferie der. Jeg skulle besøke henne i neste uke. Hun er der hele tiden. Vi hadde så mange planer sammen, forteller Skarstein til NRK.

– Hun er en stor inspirasjon for meg. Hun hadde vært en av de første til å ringe i dag, det er jeg sikker på. Hun er der som inspirasjon for meg til Tokyo, fastslår hun.

VM-gullet var Skarsteins fjerde i roing. Hun vant også i Amsterdam i 2014, Sarasota i 2017 og Plovdiv i fjor.

Tidligere søndag rodde Marianne Madsen inn til 3.-plass i D-finalen i singlesculler. Hun var ett tidels sekund bak 2.-plasserte Svetlana Germanovitsj fra Kasakhstan. Desislava Angelova fra Bulgaria vant D-finalen.

I herrenes E-finale i dobbeltsculler ble det 2.-plass til Erling Øyasæter og Petter Tufte. De rodde på 6.32,33 og var nøyaktig fire sekunder tregere enn den russiske vinnerduoen Nikita Jeskin og Aleksandr Matvejev.

(©NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2