Sjakkforbundet vil ha Carlsens neste VM-kamp til Norge

Norges Sjakkforbund søker om å få Magnus Carlsens VM-kamp i 2020 lagt til Norge.

REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i London i desember. Foto: Tolga Akmen
REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i London i desember. Foto: Tolga Akmen

Det ble klart på en pressekonferanse i Oslo fredag.

– Norges Sjakkforbund lanserer en søkeprosess for å få sjakk-VM i 2020 til Norge. Vi vet alle at vi har verdensmesteren. Han har vært det i mange år, siden 2013, og han har forsvart tittelen flere ganger. Vi vet han skal spille en kamp til. Den vil vi prøve å få til Norge, sa generalsekretær Geir Nesheim i sjakkforbundet.

Søknaden er imidlertid ennå ikke levert. Sjakkforbundet har satt en frist på en måned for norske samarbeidspartnere til å ta kontakt.

Prøvde også sist

Norge ønsket også å arrangere kampen i 2018, men da endte den opp i London. Nå håper sjakkforbundet å ha en søknad klar i løpet av våren.

Norge har stor erfaring med å arrangere store sjakkturneringer. Blant annet ble OL spilt i Tromsø i 2014, og hvert år samles verdenseliten i Stavanger for å spille Norway Chess.

Generalsekretær Geir Nesheim peker også på at forbundet har arrangert EM for senrior, og viser til miljøet som har arrangert Fischer Random i Bærum.

– Det vi håper nå, er at alle disse miljøene kommer fram og tar dialog med sjakkforbundet. Så finner vi ut hvem som skal være samarbeidspartner i runden vi nå går inn i, sier Nesheim.

Får konkurranse

Han melder om flere utenlandske sjakkmiljøer som kan være interesserte i å gi Norge kamp, men peker først og fremst på Østerrike og den amerikanske byen St. Louis som konkurrenter.

St. Louis arrangerer allerede storturneringen Tata Steel.

Magnus Carlsen tok VM-tittelen fra Vishy Anand i 2013 i Chennai. Han forsvarte den mot samme mann i Sotsji i 2014. I 2016 slo han Sergej Karjakin i New York, før det ble seier mot Fabiano Caruana i London i 2018.

– Vi har jevnlige samtaler med toppledelsen i AGON. Og vi har selvfølgelig snakket med en del folk i FIDE. Når det gjelder selve prosessen, så vil de ha den mye åpnere. Sannsynligvis vil det blir en budrunde. Da må vi vite hva vi byr på og hva som er innholdet. Og om det er noe som lar seg gjøre. Vi har ikke sett kriteriene, for det er ikke offentlig før en ny prosess i gang, sier Madland, som har fått positive signaler, sa Norway Chess-leder Kjell Madland til TV 2 under VM i London i desember.

– De er positive til oss. Vi har gjort mye innovativt og vi har en turnering som blir lagt merke til. Norway Chess er blitt diskutert opp og ned under VM fordi vi legger opp til et nytt konsept med nye tenketider og spenning rundt at hvert parti skal avgjøres. Vi blir et forbilde i diskusjonen og på verdensbasis. For AGON og FIDE er sånne ting positive fordi vi fremmer sjakken. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra dem og Norges Sjakkforbund, sier Madland.​

(©NTB/TV 2)