KLUMP I MAGEN: Atle Grønn sier sjakkpresidentens innrømmelse slår ned som en bombe i miljøet. Foto: Fredrik Hagen
KLUMP I MAGEN: Atle Grønn sier sjakkpresidentens innrømmelse slår ned som en bombe i miljøet. Foto: Fredrik Hagen

Sjakk-ekspert: – Det er en bombe

Atle Grønn det ikke er grunn til å tro at nordmenn har høyere moral på nett enn andre. Jon Ludvig Hammer angrer på at han lot sjakkpresidenten spille finalen.

Torsdag innrømmet presidenten i Norges Sjakkforbund å ha jukset. Det var NRK som omtalte saken først.

Joachim Birger Nilsen (29) ble valgt til ny sjakkpresident i sommer. Nilsen forteller til statskanalen at han jukset under Pro Chess League i 2016/17-sesongen. Jukset skal ha forekommet under en turnering med laget «Norway Gnomes».

Hammer ledet laget

Jon Ludvig Hammer, som er sjakkekspert for TV 2, var leder for laget.

Turneringen ble holdt på Chess.com. Hammer forteller at han ble kontaktet av nettstedet om Nilsen.

– Jeg fikk en e-post av Chess.com, hvor de sier at de har endret status for en av våre spillere, Joachim, til det de kaller «under review». Og de sa at det er greit at han spiller for laget på ny. Men hvis han skal gjøre det, så må han ha enten en dommer godkjent av Chess.com til stede i rommet, eller så må han spille i samme rom med en lagkamerat og representant fra lagledelsen, forteller Hammer.

– Hva gjorde du da?

– Jeg oppfattet mailen som en mistanke om juks. Selv om juks eksplisitt ikke var nevnt en eneste gang i e-posten, oppfattet jeg det som en mistanke. Jeg bestemte meg for å bruke Joachim så lite som mulig i fortsettelsen, svarer han.

SJAKKEKSPERT: Jon Ludvig Hammer er tidligere toppspiller og jobber nå som ekspert for TV 2. Foto: Erik Edland / TV 2
SJAKKEKSPERT: Jon Ludvig Hammer er tidligere toppspiller og jobber nå som ekspert for TV 2. Foto: Erik Edland / TV 2

Han forteller at han konfronterte Nilsen.

– Hva sa du?

– Jeg spurte ham rett ut: Har du jukset? Og Joachim sa nei, det har jeg ikke.

Fordi laget hadde et «mannskapsproblem», og måtte bruke andre spillere, fikk Nilsen spille i finalen.

– Vurderte du å ikke bruke ham?

– Ja, men jeg gjorde det til slutt. Det var også innenfor de retningslinjene Chess.com hadde gitt oss, svarer Hammer.

– Angrer du på at du lot ham spille finalen?

– Ja, jeg gjør jo det. Jeg gjør det.

Han sier at han ikke har mistenkt juks fra noen andre på Norway Gnomes-laget.

– Chess.com har ikke kontaktet oss på samme måte om noen andre spillere ved en senere anledning. Det inkluderer også Hans Niemann, sier Hammer.

– Mener du at Nilsen kan fortsette som sjakkpresident?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Ingen grunn til å tro at nordmenn har høyere moral

Sjakkpresidenten forteller at han hadde en annen person i rommet som var skjult for motstanderne. Han forteller at han jukset i tre av partiene i det innledende gruppespillet av netturneringen.

– Det er en bombe. At han er sittende president gjør det spesielt. Det er sjelden at juksere innrømmer skyld slik man får her - at saken blir kjent ved at han innrømmer skyld. Det er noe oppløftende ved det, men for en sjakkpresident er det alvorlig. Det svekker tilliten hans, sier Atle Grønn til TV 2.

NRK-eksperten er ikke overrasket over at det dukker opp tilfeller av norske spillere som jukser.

– Det er ingen grunn til å tro at nordmenn har høyere moral på nett enn andre. I skisport og andre idretter har man alltid sagt at det ikke gjelder nordmenn. Men jeg kjenner sjakkmiljøet innenfra. Når det gjelder juks på nettet er det ingen grunn til å tro at nordmenn skiller seg ut spesielt positivt, sier Grønn.

– Kan man være sjakkpresident med juks på rullebladet?

– Vi vet ikke om alle kortene er på bordet, men hovedkortet er lagt på bordet. Som president i forbundet og redaktør av sjakkbladet er han en profilert person i sjakkmiljøet. Han er også en sterk spiller. At han står frem... Jeg vet ikke om han hadde noe valg, men jeg får litt klump i magen av det. At han faktisk står frem, sier Grønn.

Flere mener nå at Nilsen må fratre fra sin stilling som president i Norges Sjakkforbund.

– Dette kom som en bombe for meg. Jeg synes han bør gå av, sier Gunnar Glendrange, styreleder i Oslo Schakselskap, til Aftenposten.

Nilsen spilte på lag med Johan Salomon i Norway Gnomes. Han mener også det er grunn til å mene at han burde gå av som president.

– Ja, dessverre. Sjakkpresidenten bør være en rollemodell for andre sjakkspillere, og da man kan ikke ha jukset, skriver Salomon i en SMS til Dagbladet.

INNRØMMER JUKS: Sjakkpresident Joachim Birger Nilsen kom med oppsiktsvekkende innrømmelse. Foto: Thomas Andreassen
INNRØMMER JUKS: Sjakkpresident Joachim Birger Nilsen kom med oppsiktsvekkende innrømmelse. Foto: Thomas Andreassen

– Rystende sak

Grønn mener avsløringen er for fersk til at han kan svare kategorisk «ja» eller «nei» på om Nilsen kan fortsette i vervet sitt.

– Vi har hatt ganske mange jukseskandaler i sjakk, men de har alltid bygget seg opp over lang tid. Her har du en sak som eksploderer før den har bygget seg opp. Det blir litt voldsomt når det er en så profilert person, sier Grønn.

Han mener den nye generasjonen sjakkspillere skiller seg fra eldre spillere.

– Jeg tilhører en annen generasjon, men den generasjonen som er vokst opp på nettet - det er en annen type sjakk. Det er mye lettere å få disse uvanene når man sitter på gutterommet. Da jeg spilte i min ungdom var ikke dette et tema på samme måte. Det var ikke noen opplagt måte å få hjelp på. Det er absolutt en rystende sak for Sjakk-Norge, sier Grønn.