Foto: Kamran Jebreili
Foto: Kamran Jebreili

Magnus Carlsen startet sjakk-VM med remis

Magnus Carlsen styrte inn til remis i det første VM-partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij i klassisk sjakk. Utfallet i Dubai var klart etter snaut fire timer.

Spillerne forlot brettet etter 45 trekk. Samtlige av Carlsens fem åpningspartier i langsjakk-VM har endt med remis.

– Litt bra og litt dårlig, men et rimelig resultat til slutt, sier Carlsen til NRK.

Han har vært verdensmester uavbrutt siden 2013.

– Det er klart det alltid er interessant (med første parti), man vet ikke alltid hva man får, men jeg føler vi begge hadde gode og dårlige øyeblikk. Det var kanskje ingen av oss som er helt på topp ennå, sier Carlsen til NRK.

Med svarte brikker ofret Carlsen tidlig en bonde fredag. Det ga Nepomnjasjtsjij et stillingsmessig overtak, men det var ikke nok til å bane vei for russisk seier.

«Nepo» gikk for en såkalt spansk åpning. Det er blant de mest vanlige startvariantene i sjakkhistorien. Trekkene ble gjort radig unna det første kvarteret, men deretter ble det mye tenketid på begge sider av bordet.

Carlsen brukte blant annet over 20 minutter før han bestemte seg for å flytte en tårnbrikke i en mer aktiv posisjon.

Senere ga et Nepomnjasjtsjij-valg utslag på sjakkcomputeren. Den likte ikke russerens trekk da han slo ut en av Carlsens løpere, og seiersprosentene vippet over i norsk favør.

Men fordelen forsvant med Carlsens kongeflytting i det 27. trekket. Nå ble «Nepo» anslått å ha best stilling.

Endringer

For tre år siden ble åpningspartiet i London-VM en maraton. Sju timer tok det før Carlsen og Fabiano Caruana forlot brettet med remis. Poengdeling ble også utfallet i alle de øvrige partiene, og mesterskapet gikk til omspill. Der avgjorde en suveren Carlsen med tre strake seirer i hurtigsjakk.

Hele 23 av de 25 siste VM-partiene i langsjakk har gitt remis. Før duellen i Dubai ble det gjort endringer i formatet i håp om at det skal gi flere seirer.

– Med tolv partier er det veldig kritisk å havne bakpå, men med 14 får man flere sjanser til å reparere situasjonen, påpeker Norges sjakkpresident Simen Agdestein overfor NTB.

I tillegg får ikke spillerne lenger ekstra tid på klokka før tidskontrollen. De får to timer på å gjøre unna de 40 første trekkene.

Bak innbyrdes

Nepomnjasjtsjij er den eneste toppspilleren som leder innbyrdes mot Carlsen. Tallene viser fire seirer og ett tap. Statistikken strekker seg tilbake til da de var barn.

Åtte år er gått siden Carlsen tok sin første VM-tittel i klassisk sjakk. Den kom mot indiske Vishy Anand, og han forsvarte den mot samme motstander året etter. To nye triumfer kom etter omspill mot Sergej Karjakin i 2016 og Caruana i 2018.

Carlsen har også VM-gull i hurtigsjakk (tre) og lynsjakk (fem). Til sammenligning har ikke «Nepo» vunnet noen verdensmesterskap som seniorspiller.

Det spilles nye partier i Dubai lørdag og søndag. Første avbrekk skjer mandag, og det blir én av fem planlagte hviledager.

Førstepremieren er på over 11 millioner kroner. Koronapandemien utsatte mesterskapet med ett år.

(©NTB)