Joachim Birger Nilsen trekker seg som sjakkpresident

Innrømmet juks. Nå gir han seg.

TREKKER SEG: Det har blåst rundt Joachim Birger Nilsen etter torsdagens innrømmelse. Foto: Thomas Andreassen
TREKKER SEG: Det har blåst rundt Joachim Birger Nilsen etter torsdagens innrømmelse. Foto: Thomas Andreassen

Joachim Birger Nilsen (29) innrømmet torsdag å ha jukset i tre partier i 2016. Nå fratrer han som president i Norges Sjakkforbund.

– Det har vært en stor ære å bidra som styreleder i både Norges- og Ungdommens Sjakkforbund de siste to årene. Gleden over å kunne arbeide sammen med så mange flinke mennesker til det beste for norsk sjakk har vært stor, og det er en erfaring jeg ikke kommer til å glemme. Samtidig er det eneste riktige at jeg går av som styreleder nå, både overfor sjakkforbundene og miljøet som helhet, sier Nilsen i en pressemelding fra forbundet.

Visepresident Anniken Vestby trer inn i hans sted.

«Styret i Norges Sjakkforbund har mottatt melding fra Joachim Nilsen om at han trekker seg fra sitt verv som President. Det har vi stor forståelse for og setter pris på han tar ansvar for egne handlinger og velger å sette sjakkfamiliens beste foran seg selv.»

Hadde en annen person i rommet

29-åringen ble valgt til ny sjakkpresident i sommer. Nilsen fortalte til NRK torsdag at han jukset under Pro Chess League i 2016/17-sesongen.

Jukset skal ha forekommet under en turnering med laget «Norway Gnomes».

– Det var ikke lov, og det er jeg helt tydelig på. At det er mange år siden, har ingenting å si. Slikt skal man ikke drive med i det hele tatt, sa Nilsen til NRK.

Nilsen fortalte at han hadde en annen person i rommet som var skjult for motstanderne. Han fortalte at han jukset i tre av partiene i det innledende gruppespillet av netturneringen.

Fikk ballen til å rulle

Sjakkbråket mellom Magnus Carlsen og amerikaneren Hans Niemann har de siste ukene satt søkelyset på juks i internasjonal sjakk.

En etterforskning utført av Chess.com avslørte tidligere denne uken at Niemann har stått for omfattende juksing. Ifølge en omfattende rapport har han trolig mottatt ulovlig assistanse i flere enn 100 onlinepartier, også så nylig som i 2020. Blant disse er flere arrangementer med premiepenger.

Det kommer fram i rapporten at Niemann også skal ha jukset da han spilte for nevnte Norway Gnomes i Pro Chess League i 2020.

Konflikten mellom Carlsen og Niemann har vært på manges lepper i høst. Nylig snakket Carlsen til TV 2 nylig hvor han snakket om at han ønsker mer fokus på «fair play» i sjakken.

Nilsen var tidligere styremedlem i Magnus Carlsens klubb «Offerspill».

(©NTB)