RILAVER: Magnus Carlsen og Hans Niemann deltar begge i VM i hurtigsjakk i Almaty.
RILAVER: Magnus Carlsen og Hans Niemann deltar begge i VM i hurtigsjakk i Almaty.

Drømmeåpning for Carlsen – Niemann ga klar beskjed til tv-team

Magnus Carlsen (32) har fått en kjempestart på VM i hurtigsjakk. Rivalen Hans Niemann kom med melding til NRK.

Carlsen er en av gullfavorittene i turneringen i den kasakhstanske byen Almaty. På strålende vis vant han de fire første partiene, sist mot regjerende mester Nodirbek Abdusattorov (18).

Så ble det remis mot Arjun Erigaisi. Carlsen har fire og et halvt av fem mulige poeng, og er i delt ledelse med Vladimir Fedosejev og Erigaisi.

Det er knyttet spenning til om Carlsen vil spille om han skulle møte amerikanske Hans Niemann i løpet av turneringen.

Ba NRK holde avstand

Niemann har stevnet Carlsen og en rekke andre sjakkprofiler som følge av at de har anklaget ham for juks. Carlsen har til nå nektet å spille mot den 19 år gamle amerikaneren de gangene de har møttes.

– Niemann har bedt både et amerikansk TV-team og oss om å holde lengre avstand, sa NRK-reporter Hans Solbakken underveis i deres VM-sending.

Carlsen fikk også spørsmål om hva han kommer til å gjøre dersom han møter Niemann.

– Det får du se når det eventuelt skjer, var nordmannens svar.

Niemann har i motsetning fått en dårlig start på mesterskapet. Dermed skal det være mindre sannsynlig at de to møtes, ifølge sjakkreporteren Tarjei J. Svensen – i alle fall i de kommende rundene.

Niemann vakte oppsikt da han stilte opp i det amerikanske mesterskapet i kjølvannet av bråket:

Kjempestart for Carlsen

Carlsen åpnet med seier over armenske Samvel Ter-Sahakjan med svarte brikker, før canadiske Eric Hansen ble slått i parti nummer to med hvite brikker. I det tredje partiet mot russiske Jevgenij Tomasjevskij lå han lenge langt bak, men med flott spill vendte han situasjonen og vant.

– Det var vanskelig for ham å finne en god plan, og etter det overså han noe. Det var morsomt å møte ham, sa Carlsen til NRK etter seieren over Hansen.

Det skal spilles 13 runder.

Carlsen har vunnet VM i hurtigsjakk tre ganger siden 2014.

Carlsen ble nummer tre i fjor.

Første kvinne

I kvinneklassen ligger Monica Machlik på ett poeng etter fire kamper. Det holder til en foreløpig 80.-plass etter den første dagen av turneringen.

Hun er den første norske kvinnen som deltar i lyn- og hurtigsjakk-VM. Dermed skrev Machlik norsk sjakkhistorie med seieren.

Carlsen har vunnet VM i hurtigsjakk tre ganger siden 2014. Carlsen ble nummer tre i fjor da Abdusattorov stakk av med tittelen.

Det er knyttet spenning til om Carlsen vil spille om han skulle møte amerikanske Hans Niemann i løpet av turneringen. Niemann har stevnet Carlsen og en rekke andre sjakkprofiler som følge av at de har anklaget ham for juks. Carlsen har til nå nektet å spille mot Niemann de gangene de har møttes.

(©NTB)

(©NTB/TV 2)