Carlsen vant sin egen turnering

Magnus Carlsen seier mot Hikaru Nakamura var verdt 734.000 kroner.

Magnus Carlsen vant finaleduellen mot Nakamura 2,5 mot 1,5 poeng. I det siste partiet hadde den norske verdensmesteren matchball og reddet remis til tross for at amerikaneren var på offensiven.

Carlsen spilte for remis, all den tid det ville være nok til å avgjøre kampen om turneringseieren. Den planen lyktes til fulle.

Etter 58 trekk måtte Nakamura innse at han ikke hadde flere innfallsvinkler til å legge press på nordmannens stilling. Dermed ble spillerne enige om remis.

Carlsen og Nakamura var begge sikret 472.000 kroner i premiepenger i Magnus Carlsen Invitational før søndagens finale. For seieren får Carlsen med seg 734.000 kroner.

Den totale premiesummen i turneringen var på 2,55 millioner kroner.

– Det ble kanskje litt mer nervepirrende enn det hadde trengt å være i siste partiet, men alt i alt er jeg veldig fornøyd, sier Carlsen til TV 2.

– Jeg føler at jeg spilte veldig, veldig bra med hvitt i dag. Dette var kvalitetsmessig en veldig bra match og sånn sett en verdig avslutning på turneringen. Jeg var mye mer lettet i går, nå er jeg mer glad. Jeg var mye mer avslappet i dag enn i går.

Carlsen er selv arrangør av turneringen, og håper folk har satt pris på initiativet.

– Det er litt opp til andre å vurdere hva de synes, men jeg er superfornøyd. Jeg har nytt å spille og ikke minst å være tilskuer. Jeg er veldig fornøyd og håper andre er det også.

– Jeg kan si så mye at det blir flere turneringer av samme format. Dette er ikke slutten på noen som helst måte. Dette er forhåpentligvis bare starten på noe som kommer til å bli veldig gøy fremover.

Drømmestart

I søndagens første parti spilte Carlsen meget godt og malte sakte, men sikkert Nakamuras stilling i stykker. Etter 84 trekk var seieren et faktum.

Deretter kom verdensmesteren raskt ned på jorda. I det andre av fire partier hurtigsjakk skapte Nakamura relativt raskt et press mot den norske verdensmesterens stilling. Etter at 30 trekk var passert brukte Carlsen nesten fem minutter på å finne sitt svar på Nakamuras angrep, og plutselig var nordmannen også kraftig på defensiven på klokken.

Carlsen forsøkte å forsvare seg i trekkene som fulgte, men Nakamuras overtak viste seg umulig å utligne. Dermed var amerikaneren, som har spilt solid sjakk gjennom hele Magnus Carlsen Invitational, for fullt tilbake i finaleduellen.

Hvit seier

Det tredje partiet endte så i seier til den norske verdensmesteren etter 52 trekk. Carlsen presset der sin amerikanske motstander over på defensiven utover i partiet.

Dermed ble hvite brikker nok en gang seiersgivende i duellen de to imellom. Slik var det også da finaleduellantene møtte hverandre i det innledende spillet.

Dermed hadde den norske verdensmesteren matchball og trengte kun remis i parti nummer fire.

Både Carlsen og Nakamura sikret seg finaleplassen i Magnus Carlsen Invitational på dramatisk vis. Lørdag beseiret den norske verdensmesteren kineseren Ding Liren i fire særdeles innholdsrike hurtigsjakkpartier.

Fredag måtte det omspill i lynsjakk til for å skille Nakamura og Fabiano Caruana i den første semifinalen.

(©NTB)