Carlsen med sensasjonelt tap

Tapte for georgier i andre runde.

SKUFFET: Magnus Carlsen måtte se seg slått i andre runde i hurtigsjakk-VM.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
SKUFFET: Magnus Carlsen måtte se seg slått i andre runde i hurtigsjakk-VM. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: Höök, Pontus

Magnus Carlsen fortsatte VM i hurtigsjakk med tap i runde to mot Levan Pantsulaia fra Georgia. Nordmannen står dermed med et halvt poeng etter to partier.

Carlsen skulle opp mot Pantsulaia i andre runde etter en remis i det første partiet, og kom greit ut av åpningen med svarte brikker.

Verdenseneren havnet imidlertid under press fra georgieren, og det var Pantsulaia som til slutt jaktet seier.

Carlsen klarte å redde remis i førsterunden, men klarte det ikke i parti to. Han gikk dermed på et sensasjonelt tap mot Georgias tredje beste spiller.

– Det er 13 runder igjen. Det er det positive. Jeg spiller ikke i nærheten av godt nok, men han holdt hodet kaldt i større grad enn meg. Det er ikke noe som fungerer så langt. Jeg mangler godfølelsen, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Den regjerende verdensmesteren i hurtigsjakk møtte Shekhar Ganguly i åpningsrunden. Carlsen spilte med hvite brikker og kastet alle brikkene i angrep fra start.

Svake trekk
– Han går for å feie Ganguly av brettet etter bare 15-20 trekk. Han går for knockout, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Men 26-åringen måtte etter hvert gi opp angrepsplanene etter noen svake trekk og godt forsvarsspill av inderen.

Ganguly fikk etter hvert overtaket og lå an til soleklar seier, men Carlsen kjempet seg til remis i åpningspartiet.

– Det er et typisk første parti. Jeg sto ganske godt, men så kom det helt ut av kontroll, sa nordmannen til NRK etter partiet.

Seier for Tari
Ved siden av Carlsen er også Simen Agdestein, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen med i Doha. Tari vant sitt første parti, mens Agdestein og Christiansen tapte.

I hurtigsjakk starter spillerne med 15 minutter på klokken, og det gis 10 sekunder i tillegg per trekk. VM spilles i 15 runder over tre dager, med fem runder per dag.

Etter tre dager med hurtigsjakk er det to dager med lynsjakk. Der er det bare 3 minutter på klokken og det gis 2 sekunder ekstra per trekk. Den turneringen avgjøres over 21 runder gjennom de to dagene.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2