MOTIVERT: Carlsen lar ikke sjakkdramaet gå utover motivasjonen for spillet. Foto: Heiko Junge
MOTIVERT: Carlsen lar ikke sjakkdramaet gå utover motivasjonen for spillet. Foto: Heiko Junge

Carlsen kommenterer kampfiksing: – Mye som har blitt akseptert

Magnus Carlsen avviser også å kommentere nye utspill fra tidligere Niemann-mentor.

Etter Magnus Carlsens uttalelser under forrige Champions Chess Tour, har fokuset på urent spill i sjakk aldri vært større.

På spørsmål om det nye fokuset på juks, mener 31-åringen at det, alt i alt, er positivt.

– Det er mye som har blitt akseptert opp gjennom årene som kanskje ikke har vært så veldig bra. Det har blitt sett en annen vei på i alle år, både i lagmatcher, men også individuelt, forteller Carlsen.

Han refererer Johan-Sebastian Christiansens uttalse til VG på fredag. Der forteller Chrstiansen at han tidligere skal ha bli presset til ikke å spille for seier i sitt parti i en kroatisk sjakkliga.

Verdensmesteren mener praksisen er utbredt.

– Det inkluderer spillere som har spilt i for eksempel Norway Chess tidligere, forteller Carlsen.

Innrømmet kampfiksing

I 2018 spilte Sjakrijar Mamedjarov og Sergej Karjakin en kort remis i Norway Chess. I intervju med TV 2 etter partiet nektet stormesteren for avtalt spill i forkant, men innrømmet å ha gjort det tidligere.

Han fortalte videre at det var ansett som normal praksis i toppsjakken.

– Sterke sjakkspillere gjør det hele tiden når de har gode sjanser til å vinne turneringer. For min del synes jeg det er bedre å spille sjakk hver gang, og ikke en ti minutter lang remis, kommenterte Mamedjarov.

Etter hendelsen har arrangøren innført nye regler for turneringsspill. I dag benytter Norway Chess seg av omspill i lynsjakk og armageddon for å få en vinner i alle partier.

– At det blir et litt annet syn på det tror jeg er veldig bra. Synet som har vært tidligere, selv om det er forståelig på noen plan, er ganske uprofesjonelt, reflekterer Carlsen om problemet.

UTBREDT: Sjakrijar Mamedjarov uttalte i 2018 at avtalte remiser som gavner begge spillere er vanlig praksis i toppsjakk. Foto: Martin Leigland
UTBREDT: Sjakrijar Mamedjarov uttalte i 2018 at avtalte remiser som gavner begge spillere er vanlig praksis i toppsjakk. Foto: Martin Leigland

Stille om Dlugy-utspill

Carlsen har registrert at Maxim Dlugy har kommentert verdensmesterens uttalelser til TV 2 under forrige Champions Chess Tour.

Han ønsker imidlertid ikke å uttale seg om den tidligere Niemann-mentorens utspill om et mulig søksmål.

– Jeg har fått med meg at han har sagt saker og ting, ja. Jeg skal ikke si så mye om den saken, kommenterer Carlsen.

Carlsen spiller i Champions Chess Tour med oppstart fredag kveld. Han er ikke bekymret for at fokuset rundt ham og sjakkmiljøet vil påvirke spillet:

– Samme hva som foregår rundt, så synes jeg det er gøy å spille sjakk. Det påvirker ikke meg når jeg spiller.