Setter Riiber i skyggen på den største scenen: – OL er blitt min greie

Kombinertstjernen Jarl Magnus Riiber (24) har dominert sporten de siste årene. Likevel er det en mindre kjent lagkamerat som har stjålet overskriftene når det gjelder som mest.

Det er allerede to år siden Jarl Magnus Riiber slo rekorden for flest antall verdenscupseirer av en nordmann i kombinert. Da var han bare 22 år gammel.

Kombinertstjernen fra Oslo har også vunnet verdenscupen sammenlagt i tre strake år, satt rekord for flest verdenscupseirer på én sesong og opplevd medaljedryss i både Seefeld-VM i 2019 og Oberstdorf-VM i 2021.

Men i OL har seiersmaskinen hatt medaljetørke: Bare én medalje (sølv i lagkonkurransen i 2018) er fasiten på Riibers to OL-deltakelser.

– Det er selvsagt kjedelig å sitte igjen med én OL-medalje etter å ha vunnet 44 verdenscuprenn innen forrige OL, sier Riiber i intervju med TV 2, før han kaster blikket bort på sin lagkamerat, Jørgen Graabak, som på mange måter er blitt kombinertlandslagets OL-spesialist.

– OL er liksom blitt min greie, sier trønderen som kan skilte med seks OL-medaljer på sine tre deltakelser i henholdsvis Sotsji i 2014, Pyeongchang i 2018 og Beijing i 2022.

Sammenlignet med Riiber har Graabak bare 7 verdenscupseirer. Med andre ord har sistnevnte nesten like mange OL-medaljer som han har verdenscupseire i løpet av karrieren.

Medaljestatistikk: Riiber versus Graabak

Jarl Magnus Riiber:

OL-medaljer: 1 (sølv)

VM-medaljer: 7 (4 gull og 3 sølv)

Verdenscupseirer: 45

Jørgen Graabak:

OL-medaljer: 6 (4 gull og 2 sølv)

VM-medaljer: 5 (2 gull og 3 sølv)

Verdenscupseirer: 7

ELSKER OL: Jørgen Graabak leverer alltid når det er OL. Her med hans to gull og ett sølv fra Beijing-OL. Foto: Fredrik Varfjell
ELSKER OL: Jørgen Graabak leverer alltid når det er OL. Her med hans to gull og ett sølv fra Beijing-OL. Foto: Fredrik Varfjell

Høyt toppnivå versus stabilitet

Men hvorfor har det blitt slik at Riiber sanker førsteplasser uke inn og uke ut i verdenscupen, mens Graabak først og fremst våkner til live under OL?

De to lagkameratene har en teori:

– Jarl Magnus er mye mer stabil enn meg i hoppbakken, noe som gjør at han sanker mange gode plasseringer jevnt gjennom sesongen. Personlig er jeg en utøver som har et enormt topp-potensial, men som på grunn av ustabil hopping også kan være langt unna i enkelte perioder, reflekterer Graabak.

– Jørgen oppsummerer det ganske fint der. Jeg ser på meg selv som en utøver med et høyt bunnivå, så selv på dårlige dager kan jeg vinne et verdenscuprenn.

RIIBERS FORSE: Jarl Magnus Riibers prestasjoner i hoppbakken har lagt til rette for mange gode resultater. Foto: Terje Bendiksby
RIIBERS FORSE: Jarl Magnus Riibers prestasjoner i hoppbakken har lagt til rette for mange gode resultater. Foto: Terje Bendiksby

45 verdenscupseirer eller 6 OL-medaljer?

Ettersom Riiber er «verdenscupkonge», mens Graabak er «OL-spesialist» er vel det store spørsmålet:

– Ville du byttet dine 45 verdenscupseire for Graabaks 6 OL-medaljer, Jarl Magnus?

– Haha nei, det ville jeg faktisk ikke.

– Og omvendt da Jørgen: Ville du byttet dine OL-medaljer for Riibers suksess i verdenscupen?

– Det synes jeg er vanskelig å svare på! Det har hver sin verdi verdenscupen og OL, så det klarer jeg ikke å svare på rett og slett.