JUBEL: Tradisjon tro dynker vinnerlaget treneren sin Pete Carroll med energidrikk. Foto: AP Photo / Gregory Bull
JUBEL: Tradisjon tro dynker vinnerlaget treneren sin Pete Carroll med energidrikk. Foto: AP Photo / Gregory Bull

Seier til Seattle Seahawks

Vant med hele 43 poeng, mot Denver Broncos' 8 poeng.

Seattle Seahawks vant med dette sin første verdenstittel under nattens Super Bowl-finale.

Under den 48. Super Bowl-finalen møttes NFLs mest offensive lag, Denver Broncos NFLs mest defensive lag, Seattle Seahawks.

NFLs mest støyende tilhengere eide finalearenaen utenfor New York fra start til slutt og kunne feire tittelen de har ventet på siden klubben ble grunnlagt i 1976. Klubbeier Paul Allen, som i sin tid grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, opplevde også en av sine største dager.

Rekorder

Med 80 000 publikummere som vitner ble det raskt konstatert at Denver ikke hadde dagen. Etter bare ti sekunder bommet Denver i første «snap». Quarterback Peyton Manning fikk ikke den nødvendige hjelpen av sin lagkamerat og fikk ikke tak i ballen. De to første poengene til Seattle Seahawk kom allerede etter kun 12 sekunder, som forøvrig er ny rekord i Super Bowl.

Men Denver Broncos satte også en rekord. De er det første laget som har tapt en Super Bowl-finale hele fem ganger.

Skuffende av Manning

Den 37 år gamle quarterbacken Peyton Manning leverte den beste sesong av en quarterback noensinne, men feilet stort i sluttspillet.

Det var finalen mellom ligaens beste angrep og det beste forsvaret. Hadde det vært boksing, ville forsvaret vunnet på knockout før halvtid. Manning ble presset så knallhardt at han så ut som en helt ordinær quarterback, og to ganger kastet han ballen til motspiller.

Scoring på scoring

Seahawks-forsvaret sto ikke bare for fire ballerobringer, det scoret åtte poeng og holdt motstandernes poengsum nede på null i nesten tre perioder. Dette mot et lag som scoret 606 poeng i grunnserien.

Broncos-forsvaret satset alt på å stoppe løperbacken Marshawn Lynch og lyktes brukbart med det (bare 17 yards på 11 forsøk i første halvdel), men det ga quarterback Russell Wilson mange sjanser til å regissere et effektivt angrepsspill med pasninger og løp fra andre spillere.

Startet dårlig

Kampen fikk en katastrofal start for Broncos, som kom under før en Seahawks-spiller hadde hatt hendene på ballen. Manning tok et skritt fram for å rope en beskjed i støyhavet, og han var uforberedt da ballen ble kastet til ham. Den seilte over skulderen hans og inn i egen målsone. Knowshon Moreno kastet seg over den og avverget touchdown, men død ball i egen målsone betydde 2-0 til Seahawks. (©NTB)

 

Mer innhold fra TV 2