Seahawks eide finalen

Seattle Seahawks scoret etter 12 sekunder i hver halvdel, utklasset Denver Broncos 43-8 i søndagens Superbowl og er mester i amerikansk fotball for første gang.

NFLs mest støyende tilhengere eide finalearenaen utenfor New York fra start til slutt og kunne feire tittelen de har ventet på siden klubben ble grunnlagt i 1976. Klubbeier Paul Allen, som i sin tid grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, opplevde også en av sine største dager.

Det gjorde ikke Peyton Manning. Den 37-årige Broncos-superstjernen leverte den beste sesong av en quarterback noensinne, men enda en gang feilet han i sluttspillet.

Det var finalen mellom ligaens beste angrep og det beste forsvaret. Hadde det vært boksing, ville forsvaret vunnet på knockout før halvtid. Manning ble presset så knallhardt at han så ut som en helt ordinær quarterback, og to ganger kastet han ballen til motspiller.

Seahawks-forsvaret sto ikke bare for fire ballerobringer, det scoret åtte poeng og holdt nullen i nesten tre perioder mot et lag som scoret 606 poeng i grunnserien. Broncos-forsvaret satset alt på å stoppe løperbacken Marshawn Lynch og lyktes brukbart med det (bare 17 yards på 11 forsøk i første halvdel), men det ga quarterback Russell Wilson mange sjanser til å regissere et effektivt angrepsspill med pasninger og løp fra andre spillere.

Kampen fikk en katastrofal start for Broncos, som kom under før en Seahawks-spiller hadde hatt hendene på ballen. Manning tok et skritt fram for å rope en beskjed i støyhavet, og han var uforberedt da ballen ble kastet til ham. Den seilte over skulderen hans og inn i egen målsone. Knowshon Moreno kastet seg over den og avverget touchdown, men død ball i egen målsone betydde 2-0 til Seahawks. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2