Savnet iransk utøver med mystisk melding: – Publisert under press

Nå fryktes det at den profilerte iranske klatreren er tvunget til å reise hjem, og at hun der vil bli arrestert.

Elnaz Rekabi deltok i en klatreturnering uten å bære hijab. Nå fryktes det at hun vil bli arrestert når hun ankommer Iran.
Elnaz Rekabi deltok i en klatreturnering uten å bære hijab. Nå fryktes det at hun vil bli arrestert når hun ankommer Iran.

Elnaz Rekabi har vunnet flere medaljer i mesterskap og er en profil innen klatresporten. Tirsdag opplyste den iranske ambassaden i Seoul at Rekabi var på et fly til hjemlandet etter å ha konkurrert i Sør-Korea.

I den aktuelle konkurransen valgte hun å la være å bruke hijab, hodeplagget som er obligatorisk for kvinner i hjemlandet. Det skapte overskrifter.

Beslutningen om å droppe hijaben skal ha vært en følge av at Mahsa Amini (22) døde i den iranske moralpolitiets varetekt for over en måned siden. Amini ble pågrepet fordi hun skal ha gått med hijaben på feil måte.

Frykter for sikkerheten hennes etter dette

Nå fryktes det at det også blir reagert mot Rekabi fra iransk hold. Ifølge Persia-kontoret til BBC, som har gode kontakter i Iran til tross for at selskapet ikke får drive journalistikk i landet, skal en ikke navngitt kilde ha opplyst at representanter for iranske myndigheter har beslaglagt klatreprofilens pass og mobiltelefon.

Publiserte mystisk melding

BBC hevder også å kjenne til at Rekabi etter planen skulle reist hjem fra Sør-Korea onsdag, men at reisen helt uventet har blitt framskjøvet.

IranWire, et nettsted som ledes av den iransk-canadiske journalisten Maziar Bahari, hevder at Rekabi vil bli overført til det beryktede Evin-fengselet etter at hun lander i hjemlandet. Det var Evin-fengselet som ble rammet av en stor brann sist helg. Minst åtte fanger døde.

Senere tirsdag melder BBCs korrespondent i Midtøsten Nafiseh Kohnavard at Rekabi postet en Instagram-story der hun sier at hun er på vei tilbake til Iran.

Ifølge VG skriver Rekabi følgende:

«Hei og en hilsen til alle mine medborgere fra Iran. Jeg heter Elnaz Rekabi. Jeg har tyve års erfaring som klatrer. Det var ikke meningen å ta av min hijab, men det skjedde ved noen problemer i form av endring av tider rundt konkurransen. Det var ikke bevisst. Nå er jeg ifølge planen på vei tilbake til Iran. Beklager for problemene som er forårsaket.»

– Setningene hennes viser at hun har publisert dette under press, skriver BBC-korrespondent Kohnavard.

Avviser at hjemreisen ble fremskjøvet

I en Twitter-melding avviser den iranske ambassaden i Seoul det den omtaler som «alle de falske, usanne nyhetene og feilinformasjonen» om Rekabis avreise fra Seoul. I stedet for å poste et bilde av klatreren fra konkurransen i Sør-Korea, ledsages imidlertid meldingen av et foto av klatreren iført hijab. Det er tatt under en nylig konkurranse i Moskva, der Rekabi tok bronsemedaljen.

Nyhetsbyrået AP har forsøkt å kontakte den iranske ambassaden i Seoul tirsdag, uten å få svar.

Valgte hestehale

Under søndagens konkurranse i Sør-Korea valgte Rekabi å iføre seg kun et svart pannebånd. Håret var satt opp i en hestehale. Videre hadde hun en hvit t-skjorte med det iranske flagget på.

Justisdepartementet i Sør-Koreas ville tirsdag ikke bekrefte om den iranske utøveren fortsatt var i landet eller hadde reist hjem. De henviste til personvernrelaterte regler. Utenriksdepartementet sier de ikke har kommentarer til saken.

Elnaz Rekabi har vært på seierspallen tre ganger i det asiatiske mesterskapet.

Protestbølgen som har funnet sted etter Mahsa Aminis bortgang representerer den mest alvorlige trusselen mot Irans styresett siden masseprotestene etter presidentvalget i 2009.