EUROPAMESTER: Artjom Severjutsjin vant EM-gull i gokart. Så sjokkerte han under premieseremonien. Foto: Skjermdump
EUROPAMESTER: Artjom Severjutsjin vant EM-gull i gokart. Så sjokkerte han under premieseremonien. Foto: Skjermdump

Russisk tenåring sparket etter skandalebildene

Bilsportforbundet har åpnet etterforskning mot europamester Artjom Severjutsjin (15) etter at russerens gest på podiet.

Da den russiske gokart-føreren Artjom Severjutsjin skulle få tildelt gullet under junior-EM i Portugal søndag, slo han seg på brystet og gjorde nazihilsen.

Så brøt Severjutsjin i latter.

Videoen av 15-åringen har gått viralt og blitt omtalt i internasjonale medier.

Nå har Severjutsjin fått sparken av sitt svenske lag, Ward Racing.

– Vi kommer til å bryte samarbeidet med denne personen umiddelbart, og vi blir ikke overrasket om FIA utestenger ham på livstid, sier grunnlegger Joakim Ward til Expressen.

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) opplyser mandag ettermiddag at de har åpnet etterforskning av det de omtaler som uakseptabel oppførsel.

– Jeg vet at det er min feil. Jeg vet at jeg er dum, og jeg er klar til å ta straffen min, men vær så snill og tro meg når jeg sier at jeg ikke støtter nazismen eller fascisme ved å gjøre den gesten, sier Severjutsjin i en uttalelse fra Det russiske bilsportforbundet, gjengitt av The Guardian.

Tenåringen beklager gesten.

– Jeg har aldri støttet nazismen, som jeg mener er en av de verste forbrytelsene mot menneskeheten, sier Severjutsjin.

Russiske Severjutsjin kjører midlertidig med italiensk lisens, da Russland er utestengt som følge av landets angrep på Ukraina. Severjutsjin kjører egentlig for et russisk lag som Ward Racing samarbeider med, skriver Expressen. Derfor har det svenske laget kjent til Severjutsjin de siste fem årene.

– At vi nå er forbundet med denne forferdelige gesten … det gjør oss fortvilet. Vi prøver å gjøre alt vi kan for å hjelpe de på den andre siden. At de skal ha tak over hodet og mat på bordet. I stedet blir det slik … et jævla tilbakeslag, sier Ward.

Ifølge Ward har de russiske førerne som har fått italiensk lisens, ha skrevet under på ikke å komme med nasjonalistiske uttalelser og gester.