Norway Chess 2023:

Rekord-dårlig for Magnus Carlsen

Sjakkstjernen fullførte uten en eneste seier i klassisk sjakk.

KRISE: Sjakkstjernen følte seg ferdig med turneringen før siste parti. Foto: Carina Johansen
KRISE: Sjakkstjernen følte seg ferdig med turneringen før siste parti. Foto: Carina Johansen

Du kan følge Carlsens kvalifiseringsturnering i Champions Chess Tour mandag fra kl. 16:30 på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play.

Oppturen uteble for sjakkstjernen i siste dag av den prestisjetunge turneringen i Stavanger.

32-åringen fikk muligheter til å presse i sitt parti mot Nodirbek Abdusattorov, men gikk feil underveis og måtte kjempe for en siste remis i hovedpartiet.

Til slutt måtte nordmannen ta til takke med sin åttende strake remis. Sist gang Carlsen gikk gjennom en turnering uten en eneste langsjakkseier var i 2007.

Han mistet også seiersrekken i den påfølgende tiebreakeren etter to ukarakteristiske tabber. Carlsen var tydelig frustrert over eget spill.

– Det var positivt å få turneringen overstått, jeg sto veldig godt og satte noe «rett i slag», nær sagt som vanlig, sa Carlsen etter matchslutt.

Hikaru Nakamura, som lå som nummer to før siste runde, endte opp med å vinne mot Fabiano Caruana. Han gikk dermed forbi Caruana, som hadde ledet gjennom hele turneringen.

– Ble investert emosjonelt

Som flere ganger tidligere i turneringen, fikk Carlsen en lovende stilling i langsjakkpartiet.

Etter en overseelse forsvant imidlertid fordelen. Sjakkgeniet bekreftet at han hadde gjort en avgjørende tabbe i skrifteboksen.

– Hvis han finner det beste, så er det nesten jeg som må kjempe for remis, kommenterte Carlsen mens han ristet på hodet.

Abdusattorov spilte godt etter å ha fått muligheten til å utligne. Stillingen endte lkevel remis etter 58 spilte trekk.

Carlsen hadde på forhånd vært åpen om å ha lav motivasjon i forkant av siste match. Nordmannen var likevel skuffet over å ha mistet muligheten til å presse for seier.

– Jeg rakk å bli litt investert emosjonelt i partiet, så sånn sett var det litt tungt, kommenterte Carlsen.

– Jeg følte jeg sto en del bedre. Jeg tenkte «hmm... kanskje jeg faktisk har sjanse til å vinne», så mistet jeg den veldig fort, utdypet han.

Opptur for Tari

Begge norske deltakere ender på skuffende plasseringer Norway Chess 2023. Aryan Tari fikk likevel en opptur med seier i hovedpartiet mot Alireza Firouzja, som før turneringsstart var rangert som nummer to.

Tari er glad for å ha avsluttet en dårlig turnering med seier.

– Det betyr selvfølgelig utrolig mye, til nå hadde det vært en turnering som virkelig ikke har gått min vei, kommenterte stormesteren etter partiet.

Også Tari hadde lite få forhåpninger til dagens match. Den norske andrerangerte hadde tapt flere lovende stillinger underveis.

– Det så veldig mørkt ut i går kveld. Jeg følte at jeg hadde glemt hvordan jeg spiller sjakk. Jeg skjønte ikke hva jeg holdt på med, reflekterer Tari.

Han pynter dermed på sin score i turneringen. Tari ble den eneste nordmannen med seier i et hovedparti av årets turnering, men ender likevel på sisteplass totalt.

Nakamura tok gullet

Det var spenning til siste slutt i den internasjonale storturneringen i Stavanger.

Hikaru Nakamura, som måtte vinne siste runde mot Fabiano Caruana, fikk en gavepakke av de sjeldne fra sin amerikanske kollega.

Rot i åpningen gjorde at Nakamura fikk en stor fordel etter kort tid. Nakamura benyttet anledningen, og beholdt fordelen helt inn til seier.

Han gikk dermed forbi Caruana i siste runde og avgjørende runde. Han ender dessuten turneringen som nummer to på verdensrankingen bak Carlsen.

Allerede på mandag blir det nye muligheter for Carlsen å slå tilbake. Da spiller han kvalifiseringsturnering til neste Champions Chess Tour, som spilles i juli.