Therese Johaugs dopingsak sendes som dokumentar på TV 2 søndag. Foto: Foto: Globus Media/TV 2.
Therese Johaugs dopingsak sendes som dokumentar på TV 2 søndag. Foto: Foto: Globus Media/TV 2.

Påtalenemnda i Antidoping Norge anker ikke Johaug-dom

Kun Verdens antidopingbyrå og Det internasjonale skiforbundet står nå mellom Therese Johaug og en endelig dom i dopingsaken.

Påtalenemnda i Antidoping Norge anker ikke Therese Johaugs 13 måneder lange utestengelse.

Nyheten kommer dagen etter at Therese Johaug selv bekreftet at hun ikke anker straffen som gjør at hun rekker OL i Sør-Korea i 2018 med god margin.

Dermed gjenstår Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA), som begge fortsatt kan anke dommen.

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund reduserte Antidoping Norges (ADN) innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.

– Påtalenemnda konstaterer at Domsutvalget i det vesentligste har vært enig i nemndas vurderinger, og at en reduksjon med en måneds utelukkelse ikke har vesentlig betydning for håndhevelsen av dopingreglene, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær.

– Dommen statuerer at idrettsutøvere er underlagt en streng aktsomhetsplikt, og at dette i enda større grad gjelder eliteutøvere, sier Kiær.

Therese Johaug varslet selv onsdag at hun ikke anker avgjørelsen.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa hennes advokat Christian B. Hjort til NTB.

FIS og WADA kan anke

Se bilder fra TV 2s unike Johaug-dokumentar

– Vi har valgt å legge saken bak oss. Vi vil fokusere og bruke alle ressursene i en optimal oppladning. Henne største mål er OL, og hele situasjonen sett under et mener vi nå at det er på tide å sette strek. Vi vil kun ha positive tanker og se framover, sa Johaug-manager Jørn Ernst til NTB.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) kan fortsatt anke dommen fra NIF.

Styret i FIS møttes på Hotell Kulm i St. Moritz onsdag for å diskutere Johaug-saken.

– Vi ble kun informert om saken, og den er nå sendt videre til dopingutvalget i FIS. En innstilling fra utvalget er ventet om ikke altfor lang tid, sa FIS-visepresident Sverre K. Seeberg til NTB etter møtet.

Mer innhold fra TV 2