Tredje dårligste OL for skøytefolket

Nederland ble for sterk i lagtempo. Skøyte-Norge avsluttet tidenes tredje dårligste OL med fjerdeplass.

Skøytegutta (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Skøytegutta (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Håvard Bøkkos bronsemedalje ble eneste overvekt med hjem på flyet til Norge. Ukevis med uro før OL kan ha blitt skøytelandslagets bane.

I Richmond Olympic Oval lørdag ble nordmennene Bøkko (23), Henrik Christiansen (27) og Mikael Flygind Larsen (27) slått kraftig av de nederlandske verdensrekordholderne med Sven Kramer (23) i spissen. Han gikk sammen med Jan Blokhuijsen og Mark Tuitert.

Gull til Canada
Nederland kopierte enkelt bronsemedaljen fra Italia 2006, første gang øvelsen sto på programmet.

- Det er fryktelig synd med fjerdeplass når vi var så nære, men dette er det beste vi har gått som lag, sier Håvard Bøkko til TV 2 Sporten.

I Torino vant hjemmelaget gullet foran Canada. Denne gang gikk gullet til Canada, som slo USA i finalen. Mathieu Giroux, Lucas Makowsky og Denny Morrison slo amerikanerne med 21/100 sekund.

Råsterke canadiere ble i fredagens semifinale altfor gode for Bøkko, Christiansen og Fredrik van der Horst (20). Dermed var gullhåpet ute.

Horst fikk ikke tillit i bronseduellen.

Søndrål forrige gullvinner
Norge har ikke vunnet et skøytegull på OL-isen siden Ådne Søndrål toppet på 1500-meteren for tolv år siden.

Lekene i Vancouver er tredje verste for norske skøyteløpere i historien. Bøkkos bronsemedalje på 1500-meteren ble eneste tur på seierspallen.

I 1984 var fangsten akkurat den samme. Kai Arne Engelstad ble nummer tre på 1000 meter i Sarajevo. I 2006 skulle seierspallen tapetseres av nordmenn. Resultat: Null medaljer. Calgary 1988 endte også i null. (©NTB)