EN ÆRE: Aksel Lund Svindal er stolt over oppdraget som flaggbærer. Foto: TV 2,
EN ÆRE: Aksel Lund Svindal er stolt over oppdraget som flaggbærer. Foto: TV 2,

Svindal norsk flaggbærer : – En av våre største stjerner gjennom tidene

Alpinisten Aksel Lund Svindal skal bære det norske flagget under åpningsseremonien for de olympiske leker.

Aksel Lund Svindal blir Norges flaggbærer under OL.

– En ære
Det er første gang en alpinist er norsk flaggbærer. Svindal tok gull, sølv og bronse under OL i Vancouver for fire år siden. Han deltar nå i sitt tredje OL.

– Jeg er kjempeglad for det. Det er jo en ære. Jeg var ganske kjapp med å svare ja når jeg fikk tilbudet. Jeg synes det er ganske kult, sier Svindal til TV2.

– Det er flere tilfeller gjennom historien der utøvere har takket nei til å bære flagget 

Svindal er blant de fremste norske medaljehåpene i Sotsji fordi de er redd for at det skal ta fokus bort fra de sportslige arbeidsoppgavene. Det frykter ikke Svindal.

– Jeg synes uansett det er feil å være i en boble når det er OL. Det er jo en opplevelse. Jeg håper åpningssermonien skal være med på å gi meg den energien og opplevelsen som gjør at man presteren enda bedre enn hva man gjør til vanlig, sier han.

Toppidrettsjef Tore Øvrebø er klar på at Svindal er den riktige mannen for oppdraget.

– Det å gå foran og bære flagget, det sterkeste nasjonale symbolet vi har, er et ærefullt oppdrag. Aksel er en fantastisk representant for norsk toppidrett. Dette viser han både gjennom sine prestasjoner og sin framferd. Han kombinerer en bunnsolid prestasjonsforståelse med tydelige holdninger og verdier, sier han.

– En av våre aller største stjerner
Johan Kaggestad skal kommentere åpningssermonien for TV 2, og synes det er vel fortjent at det er Lund Svindal som har fått æren av å bære flagget.

– Det synes jeg er et helt topp valg. Han er bautaen i den norske troppen. Han er på mange måter verdens største alplinist, i hvert fall når det kommer til fartsdisipliner. I tillegg er han verdensmester og olympisk mester fra før,sier han.

Han mener likevel at det også er andre som kunne fortjent å lede den norske troppen inn på stadion under åpningssermonien.

– Vi har mange strålende utøvere. Det er en begrensning at de som skal konkurrere lørdag ikke kan delta. Dersom det skulle skulle vært en annen så måtte det vært Tora Berger. Marit Bjørgen skal jo konkurrere på lørdag.  Det har bare vært to kvinnelige flaggbærere før og det er Bjørg Eva Jensen og Liv Grete Skjelbreid. Men nå valgte de Aksel. Han er en fantastisk fyr, og en av våre største vinteridrettsstjerner gjennom tidene, sier han.

I 2010 var det ishockeyspilleren Tommy Jacobsen som fikk æren, mens Pål Trulsen bar flagget i Torino fire år tiligere. 

Også Liv Grete Skjelbreid, Espen Bredesen og Bjørn Dæhlie står på listen over de siste norske flaggbærerne. Sistnevnte fikk æren av å bære det på Lillehammer.

Mer innhold fra TV 2