DOPINGTATT: Svømmeren Julija Efimova er en av mange russiske utøvere som er dopingtatt det siste året.        AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Foto: Christophe Simon
DOPINGTATT: Svømmeren Julija Efimova er en av mange russiske utøvere som er dopingtatt det siste året. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Foto: Christophe Simon

USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

Amerikanske myndigheter vil til bunns i dopingskandale.

Amerikanske myndigheter skal granske påstander om at russiske utøvere har deltatt i et statsstøttet dopingprogram.

Storavisen New York Times får bekreftet fra to kilder at statsadvokatens kontor i New Yorks østlige distrikt skal etterforske utøvere, trenere, russiske myndigheter, antidopingmyndigheter og andre som kan ha vært involvert i systematisk doping i Russland.

Ifølge avisen er det ventet at de vil undersøke om det er koblinger mellom den russiske dopingskandalen og amerikanske banker eller konkurranser på amerikansk jord.

Avviser doping-påstander
Etterforskerne er fra samme avdeling som håndterte FIFA-granskningen. Verken statsadvokatens kontor eller det amerikanske justisdepartementet har kommentert New York Times' opplysninger.

Russiske myndigheter har avvist påstandene om systematisk doping i landet, men nylig fortalte den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet at et stort antall russiske utøvere var dopet under Sotsji-OL i 2014.

I fjor ble Russland ekskludert fra all internasjonal friidrett etter dopingavsløringer i en rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA), og 17. juni blir det bestemt om russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio de Janeiro i august.

Kan bli utestengt
IOC-president Thomas Bach sier at mange utøvere risikerer å bli utestengt fra sommerens OL i Rio de Janeiro etter at tidligere dopingprøver er analysert på nytt.

IOC opplyste tirsdag at 31 utøvere skal ha vært dopet under Beijing-lekene i 2008.

Dopingprøvene er blitt lagret ved IOC-laboratoriet i Lausanne, og nye metoder har gjort at tidligere juks kan bli avslørt.

– Dette vil trolig stoppe dusinvis av utøvere som har dopet seg, fra å konkurrere i Rio-OL i 2016, skriver Bach i Le Monde.

Tyskeren varsler at IOC vil ha nulltoleranse overfor dopede utøvere.

I tillegg til prøvene fra Beijing er det ventet at resultater fra nye analyser av 250 dopingprøver fra London-OL snart er klare.(©NTB)

Mer innhold fra TV 2