OL-håp vurderer boikott

Bryteren Oskar «Tåsenplogen» Marvik og svømmeren Henrik Christiansen er sterkt uenig i avgjørelsen om å slippe til utøvere fra Russland og Belarus.

REAGERER: Oskar Marvik. Foto: Terje Bendiksby/NTB
REAGERER: Oskar Marvik. Foto: Terje Bendiksby/NTB

– Jeg synes det er en uheldig avgjørelse når det er en krig som fortsatt pågår, sier VM-bronsevinner Oskar Marvik til TV 2.

Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) har vedtatt at individuelle utøvere fra Russland og Belarus kan få delta i Paris-OL til sommeren som nøytrale.

Russiske og belarusiske lag får ikke delta i OL. Utøvere og støttepersonell som aktivt støtter krigen eller er i kontrakt med militære eller nasjonale sikkerhetsbyråer får heller ikke delta.

PREGET: Svømmeren Henrik Christiansen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
PREGET: Svømmeren Henrik Christiansen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svømmeren Henrik Christiansen mener at det er en «klin umulig situasjon».

– Jeg har forståelse for at russiske utøvere føler seg urettferdig behandlet hvis de ikke støtter krigen og plutselig ikke får stille opp i idretten de elsker, men sånn som det er nå, synes jeg det er utrolig trist at IOC velger å gå den veien, sier VM-sølvvinneren til TV 2.

Vurderer boikott

Marvik har tidligere vært kritisk til russisk deltakelse i et NRK-intervju, og står hardt på sitt.

– Det er synd at de skal få muligheten. Det er jo mange ukrainere som kommer til å møte russere, det så jeg under VM. Det var en veldig spesiell stemning og noe som preget alle som var der, sier Marvik.

Bryting er én av 22 idretter som har åpnet for retur under nøytralt flagg. Svømming og fotball har gjort det samme. Friidretten sier nei til nøytrale utøvere i OL.

– Når det kommer til slik verdenssituasjonen er i dag, må man tenke litt større enn seg selv. Da støtter man selvfølgelig ikke nasjoner som går aktivt til krig. Russland får egentlig lite konsekvenser for sine handlinger, sier bryteren.

Av de 4.600 utøverne som er kvalifisert til lekene i Paris, er det bare elleve individuelle nøytrale utøvere fra Russland (åtte) og Belarus (tre) som er kvalifisert, skriver IOC, som til sammenligning nevner at Ukraina har mer enn 60 utøvere klare til OL.

«Tåsenplogen» kan møte russere og belarusere allerede i kvalifiseringen til OL.

– Det er aktuelt med boikott, jeg må ta en vurdering når jeg kommer meg til konkurransen og må se an hvordan situasjonen er da.

– Du vurderer å boikotte?

– Det gjør jeg, absolutt.

Roeren Kjetil Borch, som er nestleder i Norges utøverkomité, men som her uttaler seg som utøver, har aldri vurdert å boikotte mesterskapet.

– Hvis man trekker seg har de vunnet. Det er overhodet ikke noe jeg forventer at folk kommer til å gjøre. Man står fritt til å gjøre det, men for meg personlig finner jeg bedre motivasjon i å slå mine konkurrenter, uansett hvor de kommer fra på banen, enn å trekke meg, sier Borch til TV 2.

TROR IKKE PÅ BOIKOTT: Kjetil Borch. Foto: Geir Olsen/NTB
TROR IKKE PÅ BOIKOTT: Kjetil Borch. Foto: Geir Olsen/NTB

Norges idrettsforbund (NIF) og president Zaineb Al-Samarai er skuffet etter åpningen for russere og belarusere.

– Norsk idrett fordømmer Russlands aggresjon og invasjon i Ukraina. Vi må erkjenne at Norge, sammen med de øvrige nordiske landene, hele tiden har vært i mindretall i dette spørsmålet internasjonalt. Derfor er ikke dette vedtaket overraskende, sier idrettspresidenten i en uttalelse.

– Vi har i hvert fall sørget internasjonalt for at de har hørt vår stemme og vårt synspunkt, så kan man ikke veie vårt synspunkt mot andre nasjoners synspunkt høyere enn det vi har. Alle har en stemme, og vi har brukt vår, sier Borch.

– De kommer ikke til å stille

Christiansen forventer at ukrainske utøvere og Ukraina kan komme til å boikotte lekene etter åpningen.

– En venn og en av mine argeste konkurrenter, Mykhajlo Romantsjuk, er ukrainer. Jeg har forstått på ham at de ikke kommer til å stille hvis det blir russiske deltakere. Da har IOC bestemt at han er ferdig. Det føles urettferdig, sier Christiansen.

VENNER: Henrik Christiansen (til høyre) med bronsemedalje i EM sammen med gullvinner Mykhajlo Romantsjuk (i midten). Foto: Jessica Gow/Scanpix
VENNER: Henrik Christiansen (til høyre) med bronsemedalje i EM sammen med gullvinner Mykhajlo Romantsjuk (i midten). Foto: Jessica Gow/Scanpix

Svømmeren, som torsdag ble nummer fire i EM, sier han blir sterkt påvirket av situasjonen og har medfølelse for alle ukrainere.

– Jeg synes det er fælt. Det kjenner jeg på, men det er ikke noe annet å gjøre enn å slå dem. Det er det eneste jeg kan gjøre, sier Christiansen.

OL i Paris går fra 26. juli til 11. august.