Norway Chess 2023

Ny armageddonseier for Magnus Carlsen

Nordmannen spilte remis i rekordfart i hovedpartiet mot rivalen.

AVVIKLING: Det var lav kampvilje i partiet mellom Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Oskar Hammer Garrod / TV 2
AVVIKLING: Det var lav kampvilje i partiet mellom Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Oskar Hammer Garrod / TV 2

Du kan følge neste runde av Norway Chess lørdag fra kl. 16:30 på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play.

Det ble en kort dag på jobb for 32-åringen i Norway Chess. Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen gjorde kort prosess på deres parti, og gikk dermed rett til armageddonavgjørelse i deres match.

Der var Carlsen overlegen i møte med sin amerikanske erkerival. Nordmannen endte med å vinne med de sorte brikkene, selv om han bare trengte remis for å avgjøre i hans favør.

En rask matchavgjørelse før hviledagen i turneringen var helt greit for sjakkeneren.

– Det er bra. Det er viktig å vinne armageddonpartiene, i alle fall. Det blir en ny fridag, nesten, kommenterte en flirende Carlsen til TV 2.

I hovedpartiet var verken Carlsen eller Nakamura villig til å ta risiko. Partiet gikk raskt inn i en variant spillerne har brukt mot hverandre tidligere for å avvikle til en rask remis.

Carlsen selv la ikke skjul på hensiktene bak åpningsvalget.

– Selvfølgelig, hvis han hadde ønsket å fighte, så hadde det blitt en fight. Men med åpningsvalget sa jeg mer eller mindre at «det er du som får skape sjansene i dag», kommenterte han etter den raske avgjørelsen.

– Jeg lyver hvis jeg ikke hadde sagt at jeg hadde forventet at det var slik det kom til å bli.

Sjakkeneren tok med seg et ekstra halvpoeng i armageddonavgjørelsen, som gjør at han ender dagen på tre poeng.

Selv med matchseier, ligger Carlsen bak toppen av feltet i årets Norway Chess. Det skyldes at armageddonseiere gir færre poeng enn seier i hovedpartiet.

Rekordfart

Oppgjøret mellom Nakamura og Carlsen var deres første i det klassiske sjakkformatet siden 2019. Selv med lang tenketid, ble hovedpartiet avgjort i rekordfart.

Etter 31 trekk og under 15 minutters spill, var partiet allerede over.

– Det var litt gjensidig feighet, kanskje? Jeg var litt usikker i går på hva jeg skulle prøve på i dag, og jeg endte opp med at ønsket om ikke å tape før fridagen veide tyngst, kommenterte Carlsen etter partiet.

– Det er ikke nødvendigvis noe man gjør for å optimere sjansene, men jeg følte, rent psykologisk, at det var det som passet lynnet mitt best, fortsatte han.

Caruana i klar ledelse

Etter tre dagers spill har Caruana gått inn i en soleklar ledelse. Seier mot norske Aryan Tari gjør at amerikaneren går inn til hviledagen med syv og et halvt poeng, halvannet poeng over Alireza Firouzja.

Carlsen ender dagen på åttendeplass, og må fortsatt gire opp for å kunne kjempe i toppen. På lørdag møter han turneringens yngste deltaker, 17 år gamle Dommaraju Gukesh. Det indiske stortalentet slo Carlsen i den innledende lynsjakken, og ligger halvannet poeng foran nordmannen på tabellen.

Sammenlagtliste: Norway Chess Runde 3
1. Fabiano Caruana 7,5 poeng
2. Alireza Firouzja 6,0 poeng
3. Hikaru Nakamura 5,0 poeng
4. Dommaraju Gukesh 4,5 poeng
5. Anish Giri 4,0 poeng
6. Nodirbek Abdusattorov 4,0 poeng
7. Wesley So 3,5 poeng
8. Magnus Carlsen 3,0 poeng
9. Shakrijar Mamedjarov 2,5 poeng
10. Aryan Tari 1,0 poeng

Du kan se neste runde av Norway Chess lørdag fra kl. 16:30 på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play.