Norge skal snu skummel trend

Norge har sluppet inn kampens første mål i seks landskamper på rad. Trenden må snart snus, ellers kan den knuse drømmen om å komme til VM-sluttspillet i Brasil.

– Viktigheten av det første målet blir mer og mer ekstrem, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb, som viste til at lagene som kom under 0-1 i sommerens EM-sluttspill greide å vende til seier bare to ganger på 29 forsøk (6,9 prosent).

Norge er blitt mye flinkere til å komme tilbake etter et baklengsmål, og har da også fått mye trening i det, men verdien av å score først er soleklar. I Egil «Drillo» Olsens annen periode som landslagssjef har Norge vunnet 15 av 17 kamper etter å ha tatt ledelsen 1-0 (88,2 prosent), mot 5 av 20 kamper hvor motstanderen tok ledelsen (25 prosent).

Tirsdag får Norge sjansen til å snu trenden mot sin historiske favorittmotstander. På sju tidligere møter har Kypros aldri ledet over Norge, ei heller utlignet. Kampene har gitt sju norske seirer med 19-3 i målforskjell.

Ferieøya lengst øst i Middelhavet har vært god mot norsk landslagsfotball. Fem kamper der har gitt like mange seirer og 17-1 i målforskjell, inkludert en 7-0-seier over Estland i 1995.

– De tallene hjelper fint lite når kampen begynner. Statistikk er mer interessant for dem som ser på enn for oss på banen. Det er der jobben skal gjøres, advarer landslagskaptein Brede Hangeland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2