NHL-spillerne stemmer om fagforeningen

Søndag innleder NHL-spillerne en avstemning om hvorvidt deres egen fagforening skal oppløses. Det er et nødvendig steg i planen om å gå rettens vei med antitrust-søksmål mot ligaen i arbeidskonflikten.

Avstemningen foregår elektronisk og varer til torsdag. To tredels flertall er nødvendig for å gi NHLPAs styre rett til å oppløse fagforeningen. Det vil ikke være automatikk i at det i så fall skjer, men det vil med spillernes godkjenning være et alternativ dersom forhandlingene fortsatt ikke fører fram.

Ligaen har også tatt rettslige skritt for å få lockouten kjent lovlig og hindre at spillerforeningen oppløses.

NBA- og NFL-spillere tok tilsvarende skritt for å oppløse fagforeningene under sine arbeidskonflikter i fjor, men da ble det etter hvert oppnådd enighet om nye tariffavtaler.

De juridiske skrittene følger to nye dager med forhandlinger som ikke førte fram. NHL-sjef Gary Bettman har sagt at han ikke ser noen mulighet for å gjennomføre sesongen om det blir færre enn 48 grunnseriekamper for hvert lag (mot normalt 82). Alle kamper ut desember er allerede avlyst, og det betyr 42,8 prosent av kampene. Tiden er i ferd med å løpe ut om sesongen skal reddes.

Partene er kommet nærmere en løsning av det sentrale stridsspørsmålet om hvordan ligaens inntekter skal deles. Ligaen krever 50-50. Spillerne, som har hatt 57 prosent, godtar det men vil ha endringen gjennomført gradvis. Det er flere andre problemer, som lengden av den nye tariffavtalen, regler for dopingtesting og fortsatt deltakelse i vinter-OL. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2