Miljøaktivistene:

– Naturlig at folk aksjonerer mer

Aksjoner på idrettsarenaer frustrerer utøvere og arrangører. Miljøaktivister forstår frustrasjonen, men mener aksjonene er nødvendige.

MILJØAKSJON: Seks demonstranter ble arrestert etter protester under en etappe av Arctic Race of Norway i fjor sommer. Foto: Frank Lervik / TV 2
MILJØAKSJON: Seks demonstranter ble arrestert etter protester under en etappe av Arctic Race of Norway i fjor sommer. Foto: Frank Lervik / TV 2

Debatten rundt protester på idrettsarenaer har for alvor blusset opp etter Karsten Warholms skandaleløp i Stockholm.

– Det kan føre til langvarige skader og i verste fall dødsfall, sa Arctic Race of Norway-sjef Knut-Erik Dybdal om miljøaktivistenes protester.

Under skandaleløpet i Stockholm pådro Warholm-rival Wilfried Happio (24) seg en kneskade som følge av hendelsene.

– Jeg ble tvunget til å kaste meg voldsomt til venstre for ikke å krasje med en av aktivistene, sier han til Expressen.

Warholm beskriver konkurrentens skade som «tragisk».

– Det er ganske grovt. Jeg trodde alle kom helskinnet fra det. Det er helt tragisk, sier Warholm til NRK på en pressekonferanse før NM.

TRAGISK: Karsten Warholm reagerer sterkt på måten demonstrantene markerte seg i Stockholm. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN
TRAGISK: Karsten Warholm reagerer sterkt på måten demonstrantene markerte seg i Stockholm. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Kritiserer arrangørene

Representanter fra norske aksjonsgrupper er imidlertid ikke overrasket over den økende graden av demonstrasjoner i idrettsverden.

– Det er helt naturlig at folk aksjonerer mer i møte med politikernes manglende vilje og evne til å ta grep mot klimakrisen, skriver fagrådgiver i Greenpeace Halvard Raavand i en epost til TV 2.

Hvem er Greenpeace?

På deres nettside heter det at «Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon og fungerer som en stemme den sårbare planeten vår trenger i møte med klima- og miljøproblemer. Vi fremmer løsninger, vi fremmer forandring og vi fremmer handling. Noen mennesker ser kun tømmer når de ser en skog. Men millioner av mennesker ser natur, hjem for dyr, planter og mennesker. En arv vi må ta vare, for dagens og morgendagens generasjoner. Med tilstedeværelse i 55 land verden rundt jobber vi for å tvinge myndigheter og selskaper til å ta ansvar for klima og miljø. Om det er på gatene eller gjennom stemmeseddelen, så er vi sterkeste når vi jobber sammen.»

(Greenpeace.org)

Han mener dog at den mest effektive løsningen er at politikere forbyr fossilreklame og -sponsoravtaler, men mener idretten har et ansvar i klimakampen.

– Flere av disse konkurransene er jo også sponset av fossile selskaper som profitterer på klimakrisen, så det er helt naturlig at arrangører stilles til ansvar for hvem de samarbeider med, skriver Raavand.

Han trekker fram Skiforbundets samarbeid med Equinor som problematisk, noe Greenpeace aksjonerte mot under sesongåpningen på Beitostølen i fjor.

AKSJON: Greenpeace sin aksjon etter åpningsrennet på Beitostølen i fjor. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
AKSJON: Greenpeace sin aksjon etter åpningsrennet på Beitostølen i fjor. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Skiforbundet deler Greenpeace sine bekymringer for varmere vintre og færre snødager, sier Ola Keul, fungerende org.sjef med ansvar for bærekraft i Skiforbundet.

Han utdyper også rundt Skiforbundets avtaler.

– Vi har ca. 144 store og små sponsoravtaler – med ulike selskaper – til en samlet verdi av rundt 200 millioner kroner i året. Avtalene bidrar til å gjøre oss til verdens beste skinasjon, i bredde og topp.

– Samarbeidsavtalene lar oss løse vårt samfunnsoppdrag, som er å skape mest mulig aktivitet og nasjonalt stolthet. Det betyr ikke at vi inngår sponsorsamarbeid ukritisk, men gjør etiske avveininger hver eneste dag som er av stor betydning for skisporten, sier han.

Halvard Raavand i Greenpeace skriver at idretten selv påvirkes av klimaendringene.

– I fjor så vi at skirenn ble avlyst og flyttet på grunn av snømangel, sykkelritt har blitt forkortet på grunn av ekstremvær, og tenniskamper har blitt utsatt på grunn av ekstremvarme, bruker han som eksempler.

Forsvarer aksjonene

Jesper Lagerman i «Stopp oljeletinga» mener idrettsarrangement representerer en stor plattform å fremme sitt buskap på.

– Ingen sektorer er nøytrale, heller ikke sportsindustrien. Det rammer idretten også. Vi trenger å utfordre industrien med det vi kan. De kan ikke si at dette ikke påvirker dem, sier han til TV 2.

Aksjonsgruppen «Stopp oljeletinga» sto blant annet bak demonstrasjonene under langrennsløpet på Lillehammer i fjor.

Se hendelsen i videoen under.

Nye bilder viser kaoset i løypa

Lagerman forteller at de ikke ønsker å forstyrre utøverne, men mener demonstrasjonene er nødvendig for å skape dialog rundt klimaendringene.

– Vi ønsker ikke å forstyrre utøverne, men ingen kan si at dette er politisk og ikke påvirker en selv, for det rammer Norge og det rammer Vesten. Det forstyrrer idrettsarrangementer nå, forstyrrelsen som kommer i løpet av fem til tjue års tid kommer til å være mye verre.

BEITOSTØLEN: Greenpeace gjennomførte en protest under fjorårets sesongåpning i langrenn. Foto: Terje Bendiksby
BEITOSTØLEN: Greenpeace gjennomførte en protest under fjorårets sesongåpning i langrenn. Foto: Terje Bendiksby

– Håper vi ikke opplever det

Søsterkampanjen til «Stopp oljeletinga» – «Just Stop Oil» – har stått bak en rekke oppsiktsvekkende demonstrasjoner i Storbritannia.

For ett år siden tok miljøaktivister fra «Just Stop Oil»-gruppen seg inn på åpningsrunden av Storbritannias Grand Prix. Superstjernen Lewis Hamilton håper ikke dette gjentar seg i årets utgave.

DRAMATISK: Lewis Hamilton ønsker ikke aksjonister på Silverstone. Foto: Frank Augstein
DRAMATISK: Lewis Hamilton ønsker ikke aksjonister på Silverstone. Foto: Frank Augstein

– Jeg ønsker aktivister velkommen. Men vi ønsker ikke at de skal sette seg selv i fare. Jeg håper ikke vi opplever det samme scenarioet som i fjor. Men som jeg har sagt: Jeg ønsker alltid fredfulle demonstranter, sier Hamilton.

Just Stop Oil markerte seg også under årets Wimbledon-turnering.

Se hvordan de demonstrerte i videoen under.