Norway Chess 2023:

Magnus Carlsen var tideler fra tap

Turneringsseier blir nærmest umulig etter remis i hovedpartiet mot Aryan Tari.

Du kan se neste runde av Norway Chess tirsdag fra kl. 16:30 TV 2 Play og 16:55 på TV 2 Sport 2.

Det endte til slutt med remis i den norske duellen mellom Magnus Carlsen og Aryan Tari. Partiet var likevel alt annet enn udramatisk.

På et tidspunkt hadde Carlsen bare tideler av ett sekund igjen på klokken. Etter å ha presset i store deler av partiet, var plutselig sjakkeneren i nærheten av å tape.

– Hvis han bare ikke løfter blikket og sjekker klokken, så er den tiden ute. Han løftet blikket akkurat i riktig øyeblikk, kommenterte sjakkekspert Jon Ludvig Hammer om den kritiske fasen.

Tari, som på et punkt sto fullstendig til tap på brettet, var lettet over at partiet endte som det gjorde.

– Jeg ville gjerne vært tilskuer istedenfor å spille det partiet der, smiler Tari i intervju med TV 2 etter den fenomenale forsvarsinnsatsen.

Tari endte med å vinne mot Carlsen i fjorårets Norway Chess i armageddon. I år har Carlsen imidlertid vært helt overlegen i tiebreak, og vant sin femte strake armageddonavslutning.

Carlsen er nå nærmest ute av løpet om seieren totalt. Armageddonseieren gjør likevel at han tar med seg et ekstra halvpoeng.

Små marginer

Tro til sin strategi de siste rundene, valgte Carlsen å spille risikabelt i møte med Tari, som er den lavest rangerte spilleren i feltet. Det førte til at Tari raskt tok en betydelig fordel på prosentene.

Stillingen var likevel komplisert, og det var langt fra åpenbart hvordan Tari skulle utnytte prosentfordelen. Etter en slagveksling i midten av brettet var det Carlsen som fikk en liten fordel.

Det ble deretter en forsvarsduell med små marginer. Carlsen satte Tari på prøve i sluttspillet, men var likevel nær seier i tidsdramaet som fulgte.

Toppen består

Amerikanske Fabiano Caruana slo tilbake etter gårsdagens tap mot Sjakrijar Mamedjarov. Han ender dagen i en fortsatt udelt ledelse etter seier mot Nodirbek Abdusattorov.

Hikaru Nakamura, som vant i armageddon mot Alireza Firouzja, ligger to og et halvt poeng bak hans amerikanske kollega. Caruana og Nakamura møtes ikke før siste runde i turneringen.

Carlsen får en ny mulighet til langsjakkseier på tirsdag. Da møter nordmannen Alireza Firouzja med de hvite brikkene.

Sammenlagtliste: Norway Chess Runde 6
1. Fabiano Caruana 13,5 poeng
2. Hikaru Nakamura 11 poeng
3. Dommaraju Gukesh 8,5 poeng
4. Alireza Firouzja 8,5 poeng
5. Shakrijar Mamedjarov 8,0 poeng
6. Magnus Carlsen 7,5 poeng
7. Wesley So 7,5 poeng
8. Anish Giri 7,0 poeng
9. Nodirbek Abdusattorov 6,0 poeng
10. Aryan Tari 3,0 poeng

Du kan se neste runde av Norway Chess tirsdag fra kl. 16:30 TV 2 Play og 16:55 på TV 2 Sport 2.