Kvartfinaleekspert mot kvartfinaledebutant

Forutsetningene er ulike foran mandagens kvartfinale i fotball-EM. Spania har aldri før spilt på dette nivået i mesterskap. Norge har spilt mange, men aldri tapt en kvartfinale mot et europeisk lag.

Norge har vunnet ni av ni kvartfinalekamper i fotball-EM. Legger vi til tre VM-kvartfinaler, blir det 12 seirer på 12 kvartfinaler mot europeiske lag.

Spania var EM-semifinalist for 16 år siden (tapte for Italia på Åråsen), men den gang gikk lagene rett til semifinale fra gruppespillet. I EM-sluttspill ble kvartfinaler innført først i forrige mesterskap i 2009, da Norge slo Sverige 3-1 i Helsingfors.

Foran EM-sluttspillene fra 1989 til 1995 ble det spilt kvartfinaler som en del av kvalifiseringen, med hjemme- og bortekamp. Norge vant alle åtte kamper og kvalifiserte seg hver gang.

I tillegg har Norge møtt europeisk motstand i tre VM-kvartfinaler og vunnet hver gang: Italia ble slått 3-2 etter ekstraomganger i Kina i 1991, Danmark ble slått 3-1 i Karlstad da Norge ble verdensmester i Sverige i 1995, mens Sverige ble slått 3-1 i kvartfinalen i USA-VM i 1999.

Bare to ganger har Norge tapt kvartfinaler i sluttspill. Det ble 0-1 mot vertsnasjonen USA i VM-kvartfinalen i 2003 og 1-2 mot Brasil i OL-turneringen i Kina i 2008. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2