VANT: Jakob Ingebrigtsen innfridde forventningene. Her fra U20-klassen under EM i terrengløp i Portugal i fjor. .
Foto: Pedro Rocha / AP Photo / NTB
VANT: Jakob Ingebrigtsen innfridde forventningene. Her fra U20-klassen under EM i terrengløp i Portugal i fjor. . Foto: Pedro Rocha / AP Photo / NTB Foto: Pedro Rocha / AP Photo

Jakob Ingebrigtsen tok EM-gullet i terrengløp for seniorer for første gang

Jakob Ingebrigtsen løp for første gang i seniorklassen. Han sviktet ikke, og tok EM-gullet i terrengløp i helt suveren stil.

Jakob Ingebrigtsen løp for første gang i seniorklassen, og måtte finne seg i å være storfavoritt i EM i terrengløp i Dublin.

Fra før hadde friidrettsstjernen, som tok OL-gull på 1500-meteren i Tokyo i sommer, nemlig fire EM-gull på rad i U20-klassen.

21-åringen sviktet ikke og innfridde forventningene. Han gikk tidlig i tetgruppen og cruiset inn til sitt første EM-gull for seniorer i terrengløp etter en perfekt sluttspurt. Aras Kaya tok sølvet bak nordmannen.

Ingebrigtsen krysset mållinjen på tiden 30.15. Ifølge NRK måtte Ingebrigtsen rett til legeteltet for å plastre flere sår etter seieren.

– Det var forventet det skulle komme noen kutt. Det er ikke noe farlig, sa Jakob Ingebrigtsen.

– Løpet var som forventet, og jeg åpnet i grei fart. Så gikk det fortere og fortere. Jeg sprang med en godfølelse gjennom hele løpet, sier Ingebrigtsen til NRK, og innrømmet at han visste at han kom til å vinne.

– Ja, på en måte. Jeg har alltid tro på meg selv. Man ligger ofte helt på grensa i slike løp, så det er ikke så mye som skal til for å tråkke over streken, sier 21-åringen fra Sandnes.

På siste runde økte Jakob Ingebrigtsen farten og tok en helt overlegen seier.

– Dette hadde Jakob kontroll på fra start til mål. Han har så bredt spekter i løpringen sin. Det leveres aldri dårlig, sa NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er helt fantastisk det han leverer. Det var så elegant og lurt, sa NRK-kommentator Ole Kristian Stoltenberg om friidrettsstjernens triumf.

Han ble den andre Ingebrigtsen-løperen til å vinne EM-gull i terrengløp etter at broren Filip vant i 2018.

Jakob Ingebrigtsen gikk fram i sammen med Aras Kaya, Jimmy Gressier og Yemaneberhan Crippa. Gressier og Crippa falt etter hvert av, og det hele sto mellom Kaya og Ingebrigtsen. På den siste runden fikk OL-vinneren fra Tokyo en luke ned til Kaya og avgjorde løpet.

Jakob Ingebrigtsen fikk med seg storebror Filip, som også var en av forhåndsfavorittene. Han vant EM-gullet for tre år siden. Filip Ingebrigtsen fikk problemer underveis og måtte bryte løpet i den irske hovedstaden.

Tom Erling Kårbø, Bjørnar Lillefosse og Zerei Kbrom Mezngi var de øvrige norske i feltet. Mezngi måtte bryte, mens de øvrige havnet langt bak.

Sandnes Lillefosse ble nest beste nordmann på 21.-plass.