Slo motspiller til blods: – Dette er en kjempeskandale

På siste dag av Frisk Asker-kontrakten slo Olivier Dame-Malka (33) ned Stjernens Sondre Grønli (18).

Stjernen - Frisk Asker 3-5 

Med tre minutter igjen av midtperioden i EHL-oppgjøret mellom Stjernen og Frisk Asker ble det håndgemeng på isen.

Frisk Asker-spiller Olivier Dame-Malka (33) kastet hanskene og slo 18 år gamle Sondre Grønli i bakken.

Stjernen-spilleren ble liggende med blod rennende fra ansiktet.

– Det er en kjempeskandale om han velger å gjøre det fordi kontrakten går ut i dag. Det er helt uaktuelt å pisse på norsk hockey på denne måten, kommenterte Jörgen Wahlberg på TV 2 Play.

BLODIG: Sondre Grønli ble slått i bakken mot Frisk Asker og Olivier Dame-Malka. Foto: TV 2 Play
BLODIG: Sondre Grønli ble slått i bakken mot Frisk Asker og Olivier Dame-Malka. Foto: TV 2 Play

– Det er blant de største skandalene jeg har sett i Norge, sa den tidligere Stjernen-spilleren og -treneren videre.

Gisle Edvard Årnes, styreleder i Stjernen, bekrefter at de vil anmelde situasjonen.

– Det er bare å se på nedslåingen. Det er straffbart etter norsk lov. Eksterne vurderinger viser at han går altfor langt, sier Årnes til TV 2.

VG omtalte anmeldelsen først.

– Når to spillere velger å kaste hanskene, forstår de forhåpentligvis konsekvensene av det. Dette er sjelden vi ser i norsk hockey, og det er sikkert derfor det skaper overskrifter. Det er ikke noe vi oppfordrer til, men begge spillerne velger å gjøre det. Da håper og tror jeg at de forstår konsekvensene, sier sportssjef i Frisk Asker, Vidar Wold, til TV 2.

– Ydmyker norsk hockey

Dame-Malkas kontrakt utløper 4. januar.

– Det er som NHL på 70-tallet, sa Wahlberg.

– Han ydmyker norsk hockey så til de grader. Det er fryktelig unødvendig. Jeg håper ikke at noen i norsk hockey skriver kontrakt med ham. Jeg har sett verre greier, men å gjøre noe sånt fordi kontrakten utløper igjen …, sa han.

Grønli gikk av isen selv. Unggutten og Dame-Malka fikk matchstraff.

Kampen ble stanset i nesten 14 minutter etter slagsmålet.

– Dette er en kjempeskandale, sier Wahlberg om Dame-Malka.

Sportssjef Wold tror ikke på at Dame-Malka valgte å kaste hanskene fordi det var hans siste dag under kontrakt med Frisk Asker.

– Vi valgte ikke å forlenge med ham, for vi har spillere på vei tilbake fra skade. Han skal spille andre steder i Europa, og den karantenen tar han med seg. Jeg vil tro at han får samme karantene som Stjernen-spilleren. Han vil ikke avslutte med en fight i norsk hockey, for utestengelsen tar han med seg videre. Det er en veldig, veldig rar vinkling, sier Wold.

SPORTSSJEF: Vidar Wold i Frisk Asker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SPORTSSJEF: Vidar Wold i Frisk Asker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Respektløst

Stjernen-trener Fredrik Johansson reagerer kraftig på Dame-Malkas oppførsel.

– Jeg synes det er respektløst. Det er ingen bra reklame for norsk hockey. Han kunne vist nok respekt til å gi seg før det gikk for langt. Han har jo allerede hatt ett overfall denne sesongen, sier Johansson til TV 2.

– Hvis det stemmer at kontraktens han er ferdig nå, og så stikker han herfra på den måten, er det ikke bra. Han skjønner selv at det ikke er en fair duell, og han kunne vist respekt, men han valgte heller å slokke lyset på han. Det er ikke sånt man vil se, sier Stjernen-treneren.

Sammendrag: Stjernen - Frisk Asker 3-5

Frisk Asker-trener Roy Johansen sier til Fredriksstad Blad at det er Grønli som først kaster hanskene.

– Ja, det er slik jeg ser det. Uansett blir det en slåsskamp der han dessverre ender med å få en skade. Vi håper det går bra med ham, sier han til avisen.

Dette sier Johansson om tilstanden til Grønli:

– Sondre har fått seg noen skikkelig smeller, men vi vet ikke om det er snakk om noen hjernerystelse eller brudd. Det var forferdelig å se han ligge der og virkelig skremmende. Han må ha sloknet en liten stund, sier han.

– Skremmende å se

Tidligere i sesongen fikk Dame-Malka tre kampers utestengelse. Også da hadde han slått ned en motspiller. Likevel fikk han forlenget kontrakten.

– Det er skremmende å se den typen atferd. I tillegg er det en unggutt som blir offeret denne gangen. Å trå såpass over grensen hører ikke hjemme noe sted og det er heller ikke første gang fra Dame-Malka, sier TV 2s ishockeyekspert Josefine Engmann.

– Han har for en kort stund tilbake vært utestengt for å slå ned Lillehammers Mads Homdrom i bakhodet. Og igjen rakner det altså for Dame-Malka. Episoder som dette må bort fra hockeyen, sier Engmann.

Hun mener både Frisk Asker og forbundet må ta slike situasjonen på alvor.

Frisk Asker vant 5-3 mot Stjernen.

Fyrer rivalen rett i isen