Satan hjalp Slovakia til himmelen

Slovakia overrasket igjen med 3-1-seier i VM-semifinalen mot Tsjekkia. 37-årige Miroslav Satan løftet slovakene til ishockeyhimmelen.

TOMÅLSSCORER: Miroslav Satan scoret to mål da Slovakia gikk til VM finale. (Foto: PETR JOSEK/Reuters)

Den tidligere NHL-proffen har ikke glemt gamle kunster og ga Slovakia ledelsen to ganger i semifinalen mot erkerivalen. Etter 2-1-målet stengte keeper Jan Laco buret for godt.

Dermed er Slovakia klar for sin tredje VM-finale og jager søndag tittel nummer to. Slovakia ble sensasjonelt verdensmester for ti år siden. Den gang ble Russland slått i finalen, og samme motstander venter søndag.

Satan slo inn kampens første mål etter 15.52 minutter. Litt tidligere var det en omstridt situasjon i ishallen i Helsingfors, da et angrep på Tsjekkias NHL-stjerne Martin Erat ikke førte til utvisning.

Erat måtte i garderoben med skade og kom aldri tilbake. Rett etter utnyttet Satan svakt spill av keeper Jakub Kovar til å gjøre 1-0.

Michal Frolik utlignet halvveis i midtperioden, men tross et par overtallsmuligheter i greide ikke tsjekkerne å ta ledelsen. I stedet sjokkerte Satan da han slo inn 2-1 i undertall 56 sekunder ut i siste periode.

Snaut tre og et halvt minutt senere økte Libor Hudacek til 3-1, og tsjekkerne reiste seg aldri etter det sjokket. Kovar ble byttet ut etter å ha sluppet inn tre av 21 skudd, mens Laco reddet 36 av 37 for Slovakia.

– Det var en svært tett kamp. Vi tok ledelsen, men Tsjekkia var best i midtperioden og fikk sin utligning. Heldigvis greide vi å avgjøre i siste periode, men vi mistet vår tredje back i VM og må greie oss med fem backer søndag, sa Slovakias landslagssjef Vladimir Vujtec.

Tomas Starosta måtte ut med skade lørdag.

Satan og Zdeno Chara er eneste spillere i årets slovakiske lag som var med på det historiske gullmannskapet i 2002. Satan har vært med så lenge at han var en profil allerede i Lillehammer-OL i 1994. (©NTB)