TIL SEMIFINALE: Storhamar sendte erkerival Vålerenga hjem som slakt onsdag, da de gule og blå tok seg til semifinale. Foto: Christoffer Andersen
TIL SEMIFINALE: Storhamar sendte erkerival Vålerenga hjem som slakt onsdag, da de gule og blå tok seg til semifinale. Foto: Christoffer Andersen

Fiaskosesongen er et faktum – endte med mageplask mot rivalen

De var høye og mørke før seriestart, men det har ikke gått som forhåndsfavoritten trodde at det skulle gå. Onsdag ble fiaskoen et faktum for Vålerenga.

Storhamar - Vålerenga 5-1

Lillehammer - Stjernen 3-5

Frisk Asker - Sparta 2-2 (2-3)

Etter en imponerende snuoperasjon mandag, hadde Storhamar mulighet til å ta seg til semifinale onsdag.

Vålerenga måtte vinne, men forutsetningene var ikke de beste.

Til Hamar kom hovedstadslaget med sin store stjerne, David Booth, men amerikaneren ble ikke klar til kamp. Det ble heller ikke Tommi Taimi, Stefan Espeland og Jørgen Karterud.

For Storhamar så det langt lysere ut. Spillere som har vært ute de siste kampene eller måtte ga av sist, meldte seg klare til kamp. Sondre Bjerke, Martin Rønnild, Erik de La Rose og Jacob Lundell Noer var tilbake.

For Vålerenga ble det en marerittkveld. Storhamar lekte med sin rival og sendte Oslo-klubben hjem som slakt.

– Vi har slitt i hele år, men det å møte Vålerenga ser ut til å ha vekket noe ekstra i oss, sier en tydelig fornøyd Patrick Thoresen til TV 2 etter kampslutt.

– Tror du Tommy Kristiansen og Stavanger Oilers tør å velge dere i semifinale?

– Nei, det tviler jeg på. Tommy tør ikke det, svarer Thoresen med et smil.

Skuffet Shampo

VIF-trener Espen Shampo Knutsen var langt nede etter kampslutt.

– Det er veldig skuffende.

Han mener skader og sykdom har bidratt til det som må kunne kalles en fiaskosesong.

– Fra starten av sesongen har vi hatt mellom seks og syv spillere ute hele sesongen. Det er vanskelig. Koronaen har truffet oss hardt. Jeg føler vi har hatt motvind og motbakke fra starten av.

– Det gjør vondt.

– Skadene har felt dere?

– Du ser i dag. Vi har ikke noe å komme med.

Knutsen ville ikke gå inn på hvorvidt han ville fortsette som Vålerenga-trener også neste sesong.

Før minuttet

Kun 57 sekunder var spilt da over 6.000 Storhamar-supportere i CC Amfi spratt opp fra setene i ren lykkerus. Hamar-mannen Simen André Edvardsen hadde sendt sitt lag i føringen.

Det gjorde han ved å stjele en puck, sette fart og skyte ned i keepers venstre hjørne.

Her kan du se scoringen:

Storhamar fortsette å presse gjestene bakover i banen, og Tobias Breivold i Vålerenga-buret måtte i aksjon da Lane Scheidl testet skuddet. En god mulighet, men målvakten reddet.

Vålerenga kom mer med i kampen, men igjen var det hjemmelaget som fant veien til nettmaskene.

Mandagens helt på Jordal, Sander Vold Engebråten, fikk tid til å sikte seg inn. Fra blålinja la han pucken på mål og med begrenset sikt rotet Breivold det til. 2-0.

Lagene hadde flere sjanser. Spesielt store var Edvardsen og Tobias Lindström sine. Edvardsen sitt skudd traff utsiden av tverrliggeren. Lindstrøm kom alene med keeper, men Evan Buitenhuis lot seg ikke overliste.

Første periode endte 2-0. Storhamar startet klart best og gikk fortjent til pause i ledelsen. Hjemmelaget fikk stående applaus da de gikk av isen.

– En vanvittig mental smell

Det som skjedde på isen åpningsminuttene av midtperioden var ikke mye å skrive hjem om.

Storhamar var et hakk bedre enn gjestene, og etter noen minutter fikk de en stor sjanse. Mikael Zettergren sitt skudd hadde retning mot mål, men Breivolds skulder stoppet svensken fra å kunne juble for 3-0.

Minutter senere haglet det med skudd mot Vålerengas mål. Bjerke, Rønnild og Samuel Solem prøvde seg, uten å lykkes.

Vålerengas muligheter for å slå tilbake ble ikke bedre da Magnus Brekke Henriksen, som virkelig ikke har hatt et godt sluttspill, toppen det hele med å sette ut kneet og takle Storhamars Eskild Bakke Olsen. Dommerne tok seg tid og vurderte situasjonen. De bestemte seg for å sende landslagsspilleren i dusjen, kampstraff:

Lundell Noer så like etter ut til å ha økt ledelsen til hjemmelaget. Publikum jublet noen få sekunder, men spillet ble vinket videre.

Da dommerne endelig fikk sett på reprisen, kunne de se at Storhamar hadde centimeterne på sin side. 3-0.

– Det var etterlengtet! Jeg så ikke selv om den var inne. Det kom som en liten overraskelse. Det var digg, sa Lundell Noer.

– Det er en en vanvittig mental smell. De gjør en kjempejobb i undertall. Det er klart at det er blytungt, sa TV 2s ishockeyekspert da scoringen ble godkjent.

Vålerenga fikk virkelig kjørt seg. Storhamar fortsatte å sette Breivold på prøve, men burvokteren holdt gjestene inne i kampen.

Hjem som slakt

– Vi må følge kampplanen. Nå har vi ingenting å tape, sa Vålerenga-spiller Daniel Sørvik til TV 2 før siste periode.

For Vålerengas del begynte det ikke bra. Kalle Ekelund plantet kølla i ansiktet på Thoresen. Han fikk 2 + 2 minutter utvisning.

I undertall var Vålerenga nære å redusere. Sebastian Johansen snappet pucken og kom alene med keeper. Avslutningen gikk innom målvakt og stolpen.

Josh Nicholls traff tverrliggeren minuttet senere. Dommerne måtte se situasjonen på video, men konkluderte med at pucken ikke var inne.

Så tok det helt av i CC Amfi. Eirik Salsten sørget for at taket nesten lettet da 6.000 hjemmesupportere eksploderte opp av setene. 4-0.

Salsten lurte flere Vålerenga-spillere før han skjøt. Skuddet var godt, men det var absolutt mulig å ta.

Med 9.05 igjen av kampen, tente Johansen et lite håp for sitt lag. 4-1.

Om det var noen tvil om hvem som skulle gå seirende ut, var det ikke lenger det med 6.07 igjen av på klokka. Edvardsen plukket opp en retur og lurte inn 5-1.

De siste tre minuttene fikk hjemmelaget stående hyllest fra en nesten fullsatt hall.

Det ble sluttresultatet. Dermed kunne Storhamar juble for semifinaleplass etter å ha slått erkerivalen på hodet ut av NM-sluttspillet.

Flere minutter før slutt publiserte Stavanger Oilers-spiller Tommy Kristiansen dette på Twitter:

Har du sett TV 2s ishockeyekspert omtale Vålerenga-spiller Villiam Strøm sitt mindre gode minutt på isen mandag? Det kan du se her:

Sen utligning

Den regjerende mesteren, Frisk Asker, hadde presset på seg onsdag. Kun seier var godt nok.

Første periode endte målløs.

1.07 inn i andre periode sendte meget talentfulle Eskil Wold vertene i føringen. Den scoringen kan du se her:

Mikael Dokken økte til 2-0 etter nesten ni minutter spilt av perioden.

Emil Lundberg tente håpet drøye fem minutter inn i tredje periode.

Da Sparta trengte det som mest, sto kaptein Niklas Roest frem. Med 19 sekunder igjen utlignet han til 2-2. Den scoringen kan du se her:

14 minutter inn i den ekstra perioden sendte Max Ponomarenko Sparta til semifinale.

Måtte vinne

Etter å ha tapt tre av de fire første kampene, slo Stjernen tilbake mandag, men presset fortsette å være på Fredrikstad-laget.

Onsdag måtte de igjen vinne, om drømmen om semifinale skulle leve.

Det begynte bra. Kaptein Andreas Heier tok ansvar og sendte sitt lag i føringen før fem minutter var spilt. Austin Cangelosi doblet ledelsen litt over midtveis i perioden.

Nick Dineen sørget for at det sto 1-2 da lagene gikk i garderobene.

Frank Gymer sendte lagene like langt, men Stjernen slo tilbake. Håkon Imset Stormli og Ole Einar Engeland Andersen scoret hvert sitt mål. 2-4 før siste periode.

Gymer reduserte tidlig i tredje periode. Så økte Stian Nybråten Hansen ledelsen til 3-5 for Stjernen.

Det ble sluttresultatet. Dermed er det vinneren i Fredrikstad på fredag som tar seg til semifinale.